Linkovi

Šengen doveden u pitanje nakon napada


Nakon terorističkih napadu u Parizu i anti-terorističkih akcija u Belgiji počele su nasumične kontrole na državnim granicama, do juče otvorenim unutar Šengenskog prostora.

Od terorističkih napada u Parizu i anti-terorističke akcije u Belgiji, sve češće se pominju nasumične kontrole unutar evropskih granoca ali i dovodi u pitanje opstanak slobode kretanje, poznate kao Šengen. Oni koji brane slobodno kretanje unutar EU naglašavaju da sam Šengen nudi mahanizme bolje zaštite.

Niko više u EU ne govori o terorističkim napadima kao nečemu što se dogadja drugima - zato i konstatacija belgijskog ministra nikoga ne čudi.

"Pitanje je ne da li će se nešto desiti, već kada i gdje i mi moramo biti spremni za to", poručio je belgijski ministar unutrašnjih poslova, Jan Jambon.

Već su počele nasumične kontrole na državnim granicama, do juče otvorenim unutar Šengenskog prostora. Medjutim, upooravaju iz Evropske komisije, sam Šengen nudi mehanizme zaštite.

" Mehanizmi koje nam daje Šengen su veoma snažni kada je riječ o kontroli ulazaka i izlazaka iz EU i stranih ratnika", smatra evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Pred Šengenom su teški dani - danas nije izvjesno da li će popustiti pred zahtjevom za većom sigurnošću Evropljana, ili će svojom funkcionalnošću opradati postojanje slobode kretanja, te posebno važne dimezije evropskog projekta.

XS
SM
MD
LG