Linkovi

Senatoru Mekejnu dijagnostikovan rak na mozgu


Arhiva - Predsedadvajući Komiteta za oružane snage, senator DŽon Mekejn, govori na Kapitol hilu u Vašingtonu, 23. maja 2017.

Američkom senatoru DŽonu Mekejn dijagnostikovan je rak na mozgu, saopštila je klinika Majo u Feniksu u sredu.

Maligni tumor otkriven je naon što je repubikanski senator iz Arizone, star 80 godina, podrvgnut hirurškom zahvatu prošle nedelje, kako bi mu se odstranio pet centimetara dug ugrušak krvi iza njegovog levog oka.

"Naknadna patološko ispitivanje tkiva oktilo je primarni tumor mozga poznat ao gioblastoma, objedinjen sa ugruškom krvi", saopštila je bolnica.

"Senatorovi doktori kažu da se on oporavlja od operacije 'zapanjujuće dobro' i da je njegovo osnovno zdravlje odlično", kaže se u saopštenju Mekejnovovog kabineta. "Dalje konsultacije sa timom za negu iz klinike Majo pokazaće kada će se on vratiti u Senat SAD".

Mekejn, ratni heroj iz Vijetnama, u Senatu je više od 30 godina, a njegova porodica objavila je da se razmatraju opcije dajeg tretmana, koji najčešće podrazumeva kombinaciju hemoterapije i zračenja.

"Neće vas iznenaditi da je u svemu ovome, onaj među nama koji je najsigurniji i miran moj otac", rekla je senatorova kćerka, Megan. "On je najčvršća osoba koju znam".

Mekejn je preživeo nekoliko zdravstvenih kriza u prošlosti, uključujući melanom - najopasniji oblik raka kože - i različite probleme izazvane boravkom u vijetnamskom kampu za ratne zarobljenike, od 1967. do 1973. godine.

U Beloj kući, predsednik Donald Tramp je rekao: "Senator DŽon Mekejn je uvekk bio borac. Melanija i ja šaljemo naše misli i molitve senatoru Mekejnu, (njegovoj supruzi) Sindi i celoj njegovoj porodici. Budi dobro, uskoro".

Lider republikanske većine u američkom Senatu, Mič Mekonel, dodao je svoje misli u posebnom saopštenju: "Džon Mekejn je heroj naše (Republikanske) partije i heroj naše zemlje. On nikada nije zazirao od borbe i znam da će se suočiti sa ovim izazovom sa istom izuzetnom hrabrošću koja karakteriše njegov život. Molitve čitave senatske porodice su sa DŽonom, Sindi i njegovom porodicom, njegovim timom i ljudima Arizone koje tako dobro predstavja".

Bivši predsednik Barak Obama, koji je pobedio u trci za predsednika porazivši Mekejna na izborima 2008, ponudio je svoju podršku u poruci na Tviteru: "DŽon Mekejn je američki heroj i jedan od najhrabrijih boraca koje sam ikada upoznao. Rak ne zna protiv koga se nameračio. Pokaži mu pakao, Džone!"

Mekejn je izabran u Senat SAD 1986. godine. Njegov izostanak iz Vašingtona ove nedelje prisilio je Mekonela da odloži planiranu akciju povodom legislature u vezi sa zdravstvenom zaštitom.

Glioblastoma je posebno agresivan kancer koji formira tumore u mozgu i kičmenoj moždini, prema Američkoj asocijaciji za tumor mozga. Ista vrsta raka bila je gavni uzrok smrti senatora Teda Kenedija 2009. godine, brata ubijenog bivšeg predsednika SAD, DŽona Kenedija.

Američko udruženje za borbup protiv raka procenjuje da ljudi, kod kojih se razvije glioblastom nakon 55. godine života, imaju četiri odsto šanse da prežive period od pet godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG