Linkovi

Senatori predlažu zakon za drastično smanjenje imigracije


Zakonom koji predlažu senatori bi se ukinuo program lutrije za zelenu kartu
Zakonom koji predlažu senatori bi se ukinuo program lutrije za zelenu kartu

Dvojica republikanskih senatora najavila su da će biti sponzori zakonskog predloga koji bi doveo do ogromnih promena u imigracionom sistemu SAD, smanjujući broj stranih državljana koji ulaze u zemlju svake godine za do 50 odsto.

Predlog, prema kojem bi se - kako neki procenjuju - smanjila imigracija sa milion na 500.000 ljudi godišnje, ujednačio bi politiku federalne vlade sa politikom konzervativnih grupa, koje se već godinama, ako ne i decenijama, zalažu za "restriktivnost".

Zakonski predlog koji sponzorišu senatori Dejvid Perdju i Tom Koton smanjio bi broj imigranata, tako što bi ograničio prijem članova porodice migranata, ukinuo popularni program lutrije za zelenu kartu i znatno otežao proces dobijanja dozvole stalnog boravka.

Perdju i Koton, koji predstavljaju države Džordžija i Arkanzas, nadaju se da će njihov predlog biti razmatan u Senatu do kraja godine, ali ne očekuju da će procedura biti brza. Obojica su razgovarala sa predsednikom Donaldom Trampom, pre nego što su objavila svoje planove.

Grupa koja lobira za politička prava imigranata pod nazivom "Američki glas", kritikovala je zakonski predlog nazivajući ga delom šire kampanje za restrikciju imigracije u SAD.

Demokratski senator iz Merilenda Kris Van Holen izjavio je za Glas Amerike da napadi na imigrante negativno utiču na ekonomiju i da su u suprotnosti sa vrednostima Amerike kao nacije: "Prvo je predsednik Tramp potpisao nezakonitu i ne-američku zabranu za izbeglice i imigrante iz većinski muslimanskih zemalja, a sada republikanski senatori predstavljaju zakonski predlog kojim bi se osakatila legalna imigracija - a da pritom ništa nisu uradili u smislu uvođenje sveobuhvatne imigracione reforme, rekao je Van Holen i dodao da su "SAD nacija imigranata - novih i starih", i da su imigranti integralni deo američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG