Linkovi

Grejem: Potreban novi sporazum sa Iranom


Kada je predsednik Donald Tramp nedavno odbio da sertifikuje da Iran ispunjava svoje obaveza iz nuklearnog sporazuma koje su pet svetskih sila i Nemačka postigle sa Teheranom, sporni sporazum je vraćen Kongresu da odluči o njegovoj daljoj sudbini.

Prema zakonu koji je usvojen u januaru 2016, Kongres može ponovo da uvede sankcije Iranu ukoliko ne postoji resertifikacija.

Član senatskog odbora za oružane snage, republikanac Lindzi Grejem, u intervju za Glas Amerike kaže da ponašanje Irana zahteva uspostavljenje novog sporazuma.

Razgovor je vodila saradnica Glasa Amerike, Greta Van Sasteren.

Lindzi Grejem: Mislim da je status kvo neprihvatljiv. Morate da razumete da je predsednik Tramp tokom predsedničke kampanje govorio da sporazum sa Iranom nije povoljan za međunarodnu zajednicu. To isto mislim ja i reći ću vam zašto.

Prema tom sporazumu Iranci posle 15 godina mogu da obogaćuju i prerađuju uranijum, bez obzira na svoje ponašanje. I mislim da će Arapi uvideti da će se Iranci domoći nuklearnog oružja, ili će ga dobiti, kupiti ili proizvesti. Sve to dovodi do trke u nuklearnom naoružanju.

Kongres će nastojati da zavede dodatne uslove za Iran u sadašnjem sporazumu. Mi ćemo istaći da ako Iran nastavi da razvija balističke rakete dugog dometa, da će time kršiti rezoluciju Ujedinjenih nacija i da ćemo ponovo zavesti sankcije.

Ukoliko inspektorima ne dozvole pristup lokacijama koje oni žele da posete, i tada ćmo im ponovo uvesti sankcije. I ako 15 godina kasnije i dalje budu na prvom mestu kao država koje sponzoršu terorizam, inspekcije će ostati na mestu.

Glas Amerike: Kako ukloniti prigovor da Amerika ne drži svoju reči, da je dogovor u stvari naše strane, da predsednik Tramp nije zaključio da Iran krši dogovor koji je postigla administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, da je Evropa uznemirena i da članovi predsednikovog kabineta kažu da sam sporazum nije prekršen?

Lindzi Grejem: Ovaj dogovor postigla je izvršna grana vlasti, stoga nije međudržavni sporazum. Izjavio sam već, da treba da pokušamo da ga preinačimo u međudržavni sporazum. Prethodna administracija to nije želela, jer bi time obavezivala sledeću administraciju. Ovo je sporazum koji su predsednik Obama i državnim sekretar Džon Keri dogovorili sa Irancima i međunarodnom zajednicom.

Od početka smatram da je dogovor loš. Mislim da je to jedan od najgorih dogovora koji sam ikada video. Predsednik Tramp ima pravo da ga poništi. On je rekao da ne može da potvrdi da su beneficije koje je Iran stekao korisne za nas.

Glas Amerike: Da li se slažete da Iran ne krši sporazum?

Lindzi Grejem: Ne znam. Neki kažu da je sporazum zamišljen tako da Iranci prihvate da budu bolji akteri, da se ponovo uključe u međunarodnu zajednicu.

Lično smatram da su posle sporazuma postali još gori. Kao deo ukidanja sankcija, dobili su 150 milijardi dolara, koje ulažu u vojsku i obaranje arapskih vlada, četiri do sada.

Sirijski predsednik Asad ne bi mogao da opstane ni 15 minuta bez Irana. Provociraju nas i naše saveznike, kao što je Izrael, krše restrikcije na balističke raketne probe, pokušavaju da jačaju vojsku...

Mislim da je sporazum loš. Oni svojim postupcima sami dokazuju da ne žele da budu deo međunarodne zajednice. Vreme je da zaustavimo, pre nego što bude prekasno.

XS
SM
MD
LG