Linkovi

Senator Džonson: Rusija destabilizuje region, SAD da obrate pažnju


Senator Ron Džonson
Senator Ron Džonson

Ako Sjedinjene Države i Evropa ne budu angažovane u regionu, postoji opasnost da on padne pod uticaj Rusije čiji je jedini cilj da destabilizuje to područje, upozorio je u intervjuu za Glas Amerike republikanski senator Ron Džonson, predsjedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju.

Jugoistočna Evropa nalazi se u jedinstvenom trenutku u istoriji, smatra republikanski senator Ron Džonson. Zbog toga je, kako ocjenjuje za Glas Amerike, važno da Sjedinjene Države i Evropa budu lideri i obrate pažnju na region.

„Postoji izuzetna šansa da se zemlje u regionu okrenu ka Zapadu, integrišu u Evropsku uniju, sa zapadnim demokratijama. Ako ne pokažemo to liderstvo, ako ne budemo obraćali pažnju, mogle bi isto tako lako da padnu pod rusku dominaciju“.

Rusija, prema mišljenju senatora Džonsona i mnogih njegovih kolega u Senatu, radi sve što je u njenoj moći da destabilizuje taj dio Evrope. Primjer za to je pokušaj puča u Crnoj Gori.

„Vidjećemo na suđenju u Crnoj Gori koliko se Rusija miješala. I daleko više od toga, da je zaista sprovedeno, to bi se smatralo objavom rata. Rusija destabilizuje to područje da bi ga spriječila da se približi Zapadu.“

Rusija se miješala u izbore i na drugoj strani Atlantika, zbog čega je suočena sa novim američkim sankcijama koje je Senat u srijedu odobrio sa 97 glasova za i samo dva protiv. Republikanski senator iz Viskonsina nada se da će kaznene mjere podržati i Trampova administracija.

„Moramo da pošaljemo veoma jasnu poruku Rusiji da ne može da nastavi putem agresije, destabilizacije i miješanja u demokratske izbore širom svijeta, uključujući i ovdje u Americi. Nažalost, Rusija nije prihvatila ispruženu ruku zapada da se integriše u naša društva, ekonomije, da bude prijatelj. Zbog čega treba da poručimo da se na nasilničko ponašanje jedino može odgovoriti snagom i odlučnošću“.

U međuvremenu, u regionu Zapadnog Balkana, Moskva širi svoj uticaj zahvaljujući i slabim institucijama i korupciji u mnogim zemljama, pa je jedno od pitanja kako se suprostaviti ruskim potezima pod tim okolnostima. Američki senator ponavlja da je rešenje jednostavno.

„Tim zemljama bi trebalo pokazati da želimo da budu integrisane sa našim ekonomijama, da želimo da budu okrenute zapadu, a ne istoku. Treba jednostavno da obratimo pažnju, da ne ignorišemo te države koje zaista žele slobodu, nezavisnost, demokratiju, da se oslobode korupcije koja je zaostala još iz dana Sovjetskog saveza“.

Iskorijenjivanje korupcije ključno je i za privlačenje američkih investicija, smatra Džonson.

„Trebalo bi da sarađujemo sa vladama na uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Da im u suštini pomognemo da smanje korupciju što će podstaći veća ulaganja. Uvijek sam im govorio da je jedini način na koji će da privuku američke investicije jeste da imaju nizak nivo korupcije u državnim strukturama“.

XS
SM
MD
LG