Linkovi

Senat večeras potvrđuje Džefa Sešnsa


Senator iz Alabame Džef Sešns
Senator iz Alabame Džef Sešns

Američki Senat večeras bi trebalo da potvrdi nominaciju senatora Džefa Sešnsa za novog sekretara za pravosuđe. Republikanci imaju većinu u tom telu i potrebna im je prosta većina da potvrde kandidata predsednika Trampa. Sešns se suočio sa oštrim protivljenjem demokrata, koje su dovodile u pitanje njegovu prošlost kada je reč o imigraciji i ljudskim pravima, a takođe izrazile zabrinutost da je suviše blizak Trampu da bi bio u stanju da vladavinu zakona stavi iznad politike.

Republikanci su, međutim, branili Sešnsa ističući da je njegova duga karijera u Senatu dokaz njegovog integriteta. Proces potvrde bio je odložen pošto su demokrate iskoristile senatska pravila i mogućnost da drže duge govore razmatrajući Sešnsove kvalifikacije za ovaj položaj.

Tokom pretresa o njegovoj potvrdi pred senatskim Odborom za pravosuđe, demokrate su primenile malo korišćeno pravilo da za jedan dan odlože glasanje u tom odboru. Republikanski zakonodavci i Tramp žalili su se da demokrate nepravedno odlažu proces potvrde članova predsednikovog kabineta. Demokrate su odgovorile da moraju da u potpunosti razmotre biografije kandidata, od kojih su neki, prema njihovim rečima, sporim tempom dostavljali Senatu podatke potrebne za etičku reviziju.

Senatorka Elizabet Voren
Senatorka Elizabet Voren

Dugu debatu o Sešnsu, koja je počela u utorak a protegla se do srede, obeležio je ukor republikanaca demokratskoj senatorki Elizabet Voren. Ona je čitala pismo koje je napisala Koreta Skot King, udovica legendarnog borca za građanska prava Martina Lutera Kinga. Pismo je bilo upućeno senatskom Odboru za pravosuđe 1986. kada je Sešns nominovan za federalnog sudiju. Vođa senatske većine Mič Mekonel izjavio je da je Voren prekršila senatska pravila pošto je “napala integritet” senatora Sešnsa, posle čega joj je zabranjeno da dalje govori.

Voren je odgovorila tako što je na Fejsbuku objavila video na kome je snimljena van senatske salen kako čita celo pismo, u kome je Koreta King izrazila “snažno protivljenje” postavljanju Sešnsa za sudiju u Alabami. King je izjavila da je Sešns, koji je tada bio savezn tužilac, radio protiv crnačkih građana koji su koristili svoje pravo glasa i da su njegove “politički motivisane tužbe” i “ravnodušnost prema kršenju zakona o građanskim pravima” pokazali da nije kvalifikovan da bude sudija.

Tokom pretresa u Senatu, Sešns je energično demantovao optužbe za rasizam navodeći da su “sramotno lažne.” Video Elizabet Voren pogledalo je 3,8 miliona ljudi a podeljen je 91.000 puta u prvih osam sati pošto je postavljen na Fejsbuku.

XS
SM
MD
LG