Linkovi

Senat pokrenuo kampanju za sprečavanje hakovanja izbora


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Senatski Odbor za obaveštajne poslove u utorak je preporučio da Kongres "hitno usvoji" zakonski predlog kojim bi se povećala federalna pomoć saveznim državama da spreče hakerske napade na njihove izborne sisteme, kao što je to bio slučaj 2016. godine.

Novi zakonski predlog uključen je u početni nacrt preporuka za sprečavanje hakovanja američkih izbora. Preporuke su deo inicijalnih zaključaka odbora, posle više od godinu dana istrage pokušaja Rusije da hakuje američki izborni sistem tokom kampanje 2016. godine.

Odbor takođe traži od Sekretarijata za unutrašnju bezbednost da otvori kanale komunikacije između federalnih, državnih i lokalnih zvaničnika i da Vašington jasno saopšti da su napadi na izbore neprijateljski čin i da bi agencije trebalo da na njih adekvatno odgovore.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost naveo je da su ruski agenti napali izborne sisteme u 21 saveznoj državi pre izbora u novembru 2016. godine, i da su odvojeno pokrenuli kampanju na društvenim medijima da podele američko društvo.

Međutim, američke obaveštajne agencije saopštile su da nema dokaza da su hakerski napadi uticali na rezultate izbora, iako su zaključile da se Rusija mešala u predizbornu kampanju da bi pomogla republikanskom predsedniku Donaldu Trampu.

Moskva je više puta odbacila optužbe da se mešala, dok je Tramp naveo da nije bilo dosluha sa Rusijom.

Obaveštajni zvaničnici više puta su upozorili da očekuju da će Rusija ili drugi pokušati da se mešaju u izbore za Kongres u novembru, kada se odlučuje o većini u oba doma.

Rajan: Tramp ne planira da otpusti Malera

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Pol Rajan u utorak je saopštio da je dobio uveravanja da predsednik Tramp neće otpustiti specijalnog tužioca Roberta Malera iako ga je kritikovao povodom istrage o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore, 2016 godine.

Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Rajan nije otkrio ko mu je pružio uveravanja, ali je rekao novinarima da bi Maler trebalo da vodi svoju istragu do kraja bez ometanja.

“Dobio sam uveravanje da se nikada nije razmatrala mogućnost otpuštanja Malera, rekao je Rajan i dodao: Naš sistem je zasnovan na vladavini prava i niko nije iznad toga.

Predsednik Tramp je na Tviteru Malerovu istragu okarakterisao kao “lov na veštice sa ogromnim konfiliktom interesa”.

XS
SM
MD
LG