Linkovi

Senat odobrio reformu zatvorskog sistema


Federalni zatvor u okolini Sijetla, državi Vašington
Federalni zatvor u okolini Sijetla, državi Vašington

Amerićki Senat je većinom od 87 glasova za i 12 protiv odobrio promene zakona o izvšenju krivičnih sankcija, koje bi bi trebalo da smanje broj zatvorenika jer se smanjuju zatvorske kazne za neka federalna krivična dela.

Senat je odobrio zakone koji su već dugo na čekanju i koji su dobili podršku obe partije, kao i predsednika Donalda Trampa.

"Čestitam Senatu na dvostranačkom usvajanju istorijskih zakona o reformi zatvorskog sisema. Radujem se potpisivanju ovog zakona", napisao je Tramp na Tviteru.

"Zakon donosi promene zakona o izvršenju krivičnih sankcija i ti zakoni postaju pošteniji, humaniji i pravedniji", kaže lider opozicionih demokrata u Senatu Čak Šumer.

"Zakoni dokazuju da možemo biti oštri u kažnjavanju, a istovremeno pružiti drugu šansu onima koji je zaslužuju", kaže republikanski senator Rodžer Viker.

Federalni zatvor u državi Vašington
Federalni zatvor u državi Vašington

​Ovim zakonom se retroaktivno okončava velika razlika između zatvorskih kazni za prodaju kreka i kokaina. Time će biti smanjen broj onih koji su duže vreme u zatvoru zbog kreka.

Takođe se federalnim sudijama daje veća fleksibilnost u određivanju obaveznih zatvorskih kazni za određena krivična dela, a zatvorenicima daje više mogućnosti da smanje kaznu zbog dobrog vladanja.

Zakonom se okončava praksa iz 80-ih kada su za ilegalno posedovanje droge određivane duge zatvorske kazne.

Demokratski senator Dik Durbin kaže da je zatvoska populacija od tada porasla za 700 odsto i ističe da tri četvrtine zatvorenika čine Afroamerikanci i pripadnici latino populacije.

U zatvorima u SAD trenutno je više od dva miliona ljudi. Novi zakon će se odnositi na federalne zatvorenike kojih je manje od 10 odsto.

.


XS
SM
MD
LG