Linkovi

Prvi automatizovan kamion na putevima


Automatizovan kamion kompanije "Dejmler"

Kamion firma Dejmler, nazvan „Aktros“ je prvi kamion, potencijalno napravljen za masovnu proizvodnju, čiji će vozač morati samo da nadgleda situaciju, vrlo slično ulozi koju pilot ima kada je avion namešten na autopilota.

Prvi automatizovan kamion pojavio se na evropskom autoputu početkom meseca.

Novi kamion od 430 konja, napunjen sa 40 tona terta, polako je krenuo sa parkinga u Štutgartu. Vozač je bio direktor divizije za kamione i autobuse firme Dejmler, Volfgang Bernar.

Na suvozačkom mestu bio je Vinfred Krečman, premijer Baden-Virtemberga, prve nemačke pokrajine koja je počela da izdaje dozvole za kamione na samoupravljanje. Kada izađe na autoput, vozač može da pusti kamion da preuzme upravljanje.

Ubrzo nakon toga, kamion je sam vozio kroz gužvu na autoputu A8, u blizini Štitgarta, brzinom od 80 kilometara na sat dok ga je pratio automobile sa kamerama, i za svaki slučaj, policajac. Ovo naravno ne znači da vozač može potpuno da prestane da obraća pažnju na vožnju, naprotiv, postoje stroga pravila za ljude za volanom.

“Nije mi dozvoljeno da se okrenem. Nije mi dozvoljeno ni da se okrenem u stranu jer moram konstantno da pratim šta se dešava u saobraćaju. Ali mogu da sklonim ruke sa volana i, kao što vidite, vožnja je prijatna i vozilo je u traci”, kaže Volfgang Bernar iz firme "Dejmler".

Radar, nekoliko kamera i senzori neprestano kontrolišu uslove nap utu. U nepovoljnim situacijama, kamion će reći vozaču da preuzme, a ukoliko on to ne uradi, vozilo će automatski početi da usporava i potpuno će se zaustaviti.

Predstavnici firme “Dejmler” kažu da će ovi savremeni kamioni osloboditi vozače vožnje dugačkim, monotonim putevima kao i u velikim gužvama. Oni takođe navode da se nadaju da će zakoni koji će odobriti ove kamione i u drugim gradovima biti usvojeni pre 2020.

XS
SM
MD
LG