Linkovi

Sekulić: Crna Gora stabilna i sigurna za investicije


Trg jedinstva Italije
Trg jedinstva Italije

Crna Gora je sigurna, ekonomski održiva i politički stabilna država, sa značajnim potencijalom da nastavi svoj dalji ekonomski rast, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom Biznis foruma organizovanog u okviru Samita Zemalja Zapadnog Balkana WB6, koji danas u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu.

Ona je takođe kazala da je akcioni plan za formiranje regionalnog-ekonomskog područja prihvatljiv za Crnu Goru u ovom obliku u kojem je sada.

“Stav Crne Gore po pitanju formiranja regionalnog prostora je veoma pozitivan u ovoj formi u kojoj je sad. On ni u kom slučaju nije alternativa evropskim integracijama, niti je zamjena za članstvo u EU. On samo pomaže zemljama koje nijesu na nivou Crne Gore razvijenje, da svoj investicioni i tržišni okvir unaprijede”, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora nedavno postala članica NATO saveza, što je stavlja na listu visoko bezbjednih zemalja. Otvorenost ekonomije je jedna od ključnih vrijednosti Crne Gore, istakla je Sukulić.

Reagujući na izjavu Johanesa Hana koji je rekao da su zemlje regiona iudvostručile robnu razmjenu sa zemljama EU-e, a da u posljednjoj deceniji nije zabilježen privredni rast u regionu, Sekulić je istakla:

"To znači da je roba proticala između nas, ali nije bilo dovoljno investicija za podizanje privrednog rasta i razvoj privrede u našim zemljama pojedinačno", objasnila je Sekulić.

Govoreći o biznis ambijentu, Sekulić je kazala da Crna Gora ima efikasan, transparentan i konkurentan poreski sistem, te da se njena investiciona zajednica se sastoji od više od 90 zemalja, a u posljednjih 10 godina priliv stranih direktnih investicija je blizu 20 odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG