Linkovi

Sektor građevine ostvario najveći napredak u Srbiji


Ilustracija (REUTERS/Samrang Pring)
Ilustracija (REUTERS/Samrang Pring)

U poslednjih godinu dana, Vlada Srbije uspela je da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre koji daju osnov za visoka očekivanja za budućnost, izjavila predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova na predstavljanju "Bele knjige 2016" kojem su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i najviši predstavnici Vlade.

On je izjavila da strani invesitori veruju da je za novu vladu ključno da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovođenje zakona.

Prema Savetu, najveći napredak je ostvaren u oblastima nekretnina i gradnje, i u četiri oblasti opšteg pravnog okvira, kao što su zaštita konkurencije i potrošača, državna pomoć i javno beležništvo, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.

Najnovije izdanje Bele knjige beleži najmanji napredak u oblastima poreza i radno-pravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na predstavljanju Bele knjige poručio da je vlada Srbije otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama.

"Mislim da smo imali konkretne programe sa konkretnim rokovima. To je dalo snagu i kredibilitet reformama, što su i potvrdile međunarodne organizacije", rekao je Vučić.Premijer je najavio rast BDP-a do kraja godine između 2,7 i 2,8 odsto, ističući da najveći rast beleže prerađivačka industrija, energetika i građevinarstvo.

Vučić je istakao i da je rast bio zasnovan na investicijama i izvozu i dodao da veruje da će posle povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru, privatna potrošnja biti treći oslonac za još veći rast u 2017. Želja Vlade je, rast od 3 ili 4 odsto u narednim godinama, izjavio je Vučić.

XS
SM
MD
LG