Linkovi

Seks među tinejdžerima "moralno prihvatljiv" za 40% Amerikanaca


Matursko veče u srednjoj školi Nortvests u Merilendu (arhivski snimak)
Matursko veče u srednjoj školi Nortvests u Merilendu (arhivski snimak)

Amerikanci sve više misle da je seks među tinejdžerima prihvatljiv.

Većina, 54 odsto, i dalje misli da je on moralno pogrešan dok 42 odsto veruje da je moralno prihvatljiv, pokazuje anketa koju je sproveo Galup.

Od kada je Galup prvi put postavio to pitanje 2013, broj onih koji smatraju da je seks među tinejdžerima prihvatljiv porastao je za 10 procenata, od čega šet samo u protekloj godini.

Galup je ustanovio da različite starosne grupe imaju različita mišljenja, pa tako 59% onih starih između 18 i 29 godina smatra je tinejdžerski seks prihvatljiv. Za odrasle starije od 65 godina, samo 31% kaže da je moralno prihvatljiv.

Liberali i konzervatvci imaju različita mišljenja, pa tako 60% liberala smatra da je seks među tinejdžerima prihvatljiv, u poređenju sa samo 26% konzervativaca.

Verska gledišta takođe utiču na mišljenje o tinejdžerskom seksu. Među Amerikancima koji "retko ili nikad" ne idu u crkvu, 54 odsto je reklo da je prihvatljiv. Samo 20 odsto vernika koji redovno odlaze u crkvu se saglasilo sa tim mišljenjem. Za one koji idu u crkvu bar jednom mesečno ili češće, 34% je ocenlo da je seks među tinejdžerima prihvatljiv.

“Da li će seks među tinejdžerima nastaviti da bude više prihvaćen među Amerikancima u velikoj meri bi moglo da zavisi od stavova odraslih osoba mlađih od 30 godina - što je trenutno jedina demografska grupa u kojoj većina smatra da je seks među tinejdžerima moralno prihvatljiv", saopštio je Galup.

“Ako ti mladi odrasli ljudi zadrže te stavove kako budu starili, to bi mogao da postane stav većina društva. Ali ako im gledišta budu postajala sve konzervativnija kako prelaze u sledeću starosnu kategoriju, seks među tinejdžerima bi mogao da ostane praksa koju većina Amerikanaca doživljava kao moralno pogrešnu."

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2017, 40 odsto američkih srednjoškolaca je imalo seksualne odnose. Uprkos tome, stopa rađanja među tinejdžerkama nastavlja da pada i dostigla je "istorijski" nizak nivo 2015, koji je opao za osam procenata u odnosu na 2014.

Kada je reč o seksu pre braka, Galup je ustanovio da blizu 70 odsto Amerikanaca smatra da je moralno prihvatljiv, što je skok za 13 procenata u odnosu na istraživanja iz 2001 i 2002. Samo 28 odsto je izjavilo da je predbračni seks moralno pogrešan, što je pad od 42% u odnosu na 2001. i 2002.

XS
SM
MD
LG