Linkovi

Sekretar za pravosuđe izuzeo se iz istraga o Rusiji


Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns
Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns saopštio je u četvrtak da neće učestvovati ni u jednoj istrazi veza kampanje Donalda Trampa i Rusije.

Sešns se suočio sa sve većim pritiskom da podnese ostavku ili da se izuzme iz istrage svoje agencije o navodima da se Rusija mešala u prošlogodišnje predsedničke izbore, posle saznanja da se prošle godine dva puta sastao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, iako je na senatskom pretresu u januaru tvrdio da nije bio u kontaktu sa Rusima.

Lideri demokrata u Senatu i Predstavničkom domu, Čarls Šumer i Nensi Pelosi, zatražili su Sešnsovu ostavku.

Sešns, koji je tokom predizborne kampanje bio jedan od glavnih saradnika Donalda Trampa, rekao je na konferenciji za novinare da nikada nije razgovarao sa ruskim operativcima o Trampovoj kampanji. Takođe je naveo da sa ruskim ambasadorom, između ostalog, razgovarao o terorizmu i Ukrajini, ali da se ne seća da je bilo razgovora o političkim pitanjima.

Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Tramp je tokom obilaska broda američke mornarica u Virdžniji rekao da ima puno poverenje u svog sekretara za pravosuđe i da nije znao da se Sešns sastajao sa ruskim ambasadorom.

Portparol Bele kuće Šon Spjaser je za "Foks njuz" rekao da je sekretar za pravosuđe govorio istinu senatorima koji su ga ispitivali na pretresu. Spajser je ustvrdio da se Sešns, koji je u to vreme bio senator, sastao sa ambasadorom Sergejom Kisljakom u svojstvu člana senatskog Odbora za oružane snage, a ne kao predstavnik Trampove kampanje. Takođe je optužio demokrate za "iznošenje lažnih tvrdnji u političke svrhe".

Na pitanje senatora šta bi uradio kada bi bilo dokaza da je bilo ko iz Trampovog štaba bio u kontaktu sa Rusijom, Sešns je na pretresu za potvrdu nominacije za sekretara za pravosuđe odgovorio:

"Ja sam nekoliko puta bio nazvan saradnikom u toj kampanji i nisam bio u komunikaciji sa Rusima i ne mogu da komentarišem to pitanje". Sešns se sa ambasadorom Kisljakom sastao u julu na jednom skupu na marginama Republikanske nacionalne konvencije, a zatim ponovo u septembru u svojoj kancelariji u Kongresu.

Sešnsovi saradnici su u sredu veče priznali da je on razgovarao sa Kisljakom, ali su poručili da to nisu bili sastanci između Trampove kampanje i Rusije, već razgovori koje je Sešns vodio u svojstvu člana senatskog Odbora za oružane snage.

Demokratski senator Al Frenken, koji je na pretresu postavio Sešnsu pitanje o eventualnim kontaktima sa Rusijom, za CNN je rekao: "On je dao smelu izjavu da se tokom kampanje nije sastao sa Rusima. To nije tačno. U najboljem slučaju je reč o velikoj obmani."

Pojedini republikanci saglasni se sa demokratama da Sešns ne bi trebalo da bude uključen u bilo kakav nadzor istrage veza između Trampove kampanje i Rusije.

Jedan od ključnih republikanskih kongresmena Kevin Mekarti rekao je u četvrtak da "bi bilo lakše" ako bi se sekretar za pravosuđe izuzeo iz istrage kontakata ruske vlade i Trampovog izbornog štaba.

Republikanski kongresmen Džejson Čafec
Republikanski kongresmen Džejson Čafec

Republikanac Džejson Čafec naglasio je da bi Sešns trebalo da pojasni svoje svedočenje na pretresu i da ne bi trebalo da bude uključen u istragu.

Republikanski senator Lindzi Grejem, koji je sa Sešnsom služio u Odboru za oružane snage, takođe je zatražio imenovanje nezavisnog istražitelja, uz ocenu da sekretar za pravosuđe ne može da donosi odluke o Trampu.

Portparolka Sekretarijata za pravosuđe Sara Isgur Flores prethodno je rekla da u Sešnsovim izjavama, koje je dao po zakletvom, "apsolutno nije bilo ničega obmanjujućeg". Ona je navela da je Sešns bio upitan o kontaktima Rusije i Trampove kampanje, a ne o sastancima koje je imao kao senator.

"Nikada nisam ni sa jednim ruskim zvaničnikom razgovarao o pitanjima koja su se ticala kampanje. Ne znam zbog čega se iznose ove optužbe. One su lažne", naveo je sekretar za pravosuđe u saopštenju.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da mu nije poznato da je do tog susreta uopšte došlo.

Federalni istražni biro, koji je deo Sekretarijata za pravosuđe, istražuje ruske aktivnosti čiji cilj je bio mešanje u američke izbore, kao i moguće veze Trampove kampanje i vlade ruskog predsednika Vladimira Putina. Istrage sprovode i Odbori za obaveštajne aktivnosti Senata i Predstavničkog doma.

XS
SM
MD
LG