Linkovi

Sekretar za odbranu SAD u poseti Japanu, J. Koreji


Američki sekretar za odbranu Džejms Matis stiže u Pentagon, 21. januar 2017.

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis u sredu je otputovao u posetu Japanu i Južnoj Koreji, što je njegova prva poseta inostranstvu od kada je stupio na dužnost.

Pentagon najavljuje da je poseta sekretara Matisa Japanu i Južnoj Koreji prilika da se saslušaju primedbe i strahovanja dve zemlje koje spadaju u američke najbliže vojne saveznike.

Jedan zvaničnik Pentagona izjavio je za Glas Amerike da se očekuje da će se sekretar sastati sa prelaznim predsednikom Južne Koreje, premijerom Japana i ministrima odbrane obe zemlje.

Stručnjaci kažu da je cilj posete da se saveznici razuvere nekoliko meseci pre nego što administracija pojasni svoju strategiju za Pacifik.

U toku predizborne kampanje, predsednik Donald Tramp pozivao je zemlje među kojima su Japan i Koreja da “plate svoj deo” ako žele da Amerika čuva njihovu bezbednost, pa je čak i nagovestio u jednom intervjuu da bi Japan trebalo da nabavi sopstveno nuklearno oružje za odvraćanje severnokorejske nuklearne pretnje.

“Sumnjam da će sekretar Matis podsticati bilo koju od ove dve zemlje da razvija nuklearno oružje. Želimo da im obema damo signal da je njihova bezbednost u velikoj meri integrisana i povezana sa američkom bezbednošću i da ćemo ispunjavati svoje obaveze”, kaže Boni Glejzer iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Matisova poseta regionu Istočne Azije usledila je posle komentara Bele kuće u kojima je nagovešten veći angažman u Južnom kineskom moru, dok Kina nastavlja da pravi veštačka ostrva i spori se sa susedima oko ostrvskih lanaca kao što je Spretli.

“Ako su ta ostrva zapravo u međunarodnim vodama, a ne deo Kine onda ćemo se truditi da branimo međunarodne teritorije od preuzimanja od strane jedne zemlje", rekao je portparol Bele kuće, Šon Spajser.

Kako bi izgledala ta odbrana još nije utvrđeno, ali stručnjaci kao što je Boni Glejzer pozivaju na oprez.

“Rano povlačenje crvenih linija što posle nećete moći da podržite delima može da dovede u pitanje američki kredibilitet u budućnosti”, upozorava Glejzer.

Američka mornarica često sprovodi operacije slobode navigacije u međunarodnim vodama, ali se SAD do sada nisu mešale u teritorijalne sporove.

XS
SM
MD
LG