Linkovi

Šefovi obaveštajnih službi odbili da govore o razgovorima sa Trampom


V.D. direktora FBI-a Endru Mekejb, zamenik Sekretara za pravosuđe Rod Rozenstin i direktor Nacionalne obaveštajne agencije Den Kouts na svedočenju u Senatu (s leva na desno)
V.D. direktora FBI-a Endru Mekejb, zamenik Sekretara za pravosuđe Rod Rozenstin i direktor Nacionalne obaveštajne agencije Den Kouts na svedočenju u Senatu (s leva na desno)

Direktor Nacionalne obaveštajne agencije Den Kouts, šef Nacionalne bezbednosne agencije Majkl Rodžers, v.d. direktora FBI-a Endru Mekejb i zamenik Sekretara za pravosuđe Rod Rozenstin svedočili su u Odboru za obaveštajna pitanja u Senatu o tome da li je predsednik Donald Tramp pokušao da utiče na istragu o vezama njegovih saradnika sa Rusijom.

Dvojica zvaničnika rekli su da nisu osećali „neprimeren pritisak“ od strane predsednika Donalda Trampa kako bi u javnosti dezavuisali potencijalne veze Rusije i Trampovih saradnika tokom prošlogodišnjih izbora.

Ali Den Kouts i Majkl Rodžers rekli su Odboru za obaveštajna pitanja da ne žele da govore o detaljima susreta sa Trampom i sastanaka u Beloj kući u proteklih nekoliko meseci. Odbili su i da odgovore na pitanje da li je Tramp od njih tražio da javno kažu da nije bilo dokaza o vezama njegovih saradnika sa ruskim zvaničnicima.

Vašington Post je objavio da je u martu Tramp tražio od Koutsa da interveniše i naloži tadašnjem direktoru FBI-a Džejmsu Komiju da se povuče iz istrage o vezama savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina sa Rusijom.

Kouts je rekao da bi bilo “neprimereno” javno govoriti o detaljima razgovora sa Trampom Ili sastancima u Beloj kući. Rodžers je sa iste pozicije govorio o razgovorima sa Trampom, i rekao da nije osećao pritisak predsednika da u javnosti umanji značaj veza Trampovih saradnika sa Rusijom.

Kouts i Rodžers svedočili su o tome da li je Tramp uticao na istragu o vezama sa Rusijom, što je predsednik nazvao “lovom na veštice” čiji je cilj da ospori legitimitet njegove pobede na izborima, I da je to izgovor demokratama čija je kandidatkinja Hilari Klinton izgubila.

Džejms Komi, bivši direktor FBI-a u četvrtak svedoči pred Odborom za obaveštajna pitanja u Senatu. Prema ranijim medijskim navodima, Tramp je od Komija tražio da FBI obustavi istragu o vezama Majkla Flina sa Rusijom. Navodno, Tramp se žalio Koutsu I I šefu CIA-u Majku Pompeu kako Komi vodi istragu o Rusiji. Kouts je navodno o Trampovom zahtevu razgovarao sa saradnicima, I odlučio da bi mešanje u Komijevu istragu biti “neprimereno”.

Bivši direktor Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper rekao je u Australiji da je

trenutna istraga o Rusiji ozbiljnija od afere “Votergejt”.

XS
SM
MD
LG