Linkovi

Šefovi diplomatija 20 zemalja: pojačati pritisak na Pjongjang


Ministri spoljnih poslova, učesnici sastanka u Vankuveru
Ministri spoljnih poslova, učesnici sastanka u Vankuveru

Ministri spoljnih poslova 20 zemalja koji su se okupili u Vankuveru u Kanadi dogovorili su se da pojačaju pritisak na Severnu Koreju i učine više da bi sankcije dale rezultate i navele Pjongjang da odustane od programa nuklearnog naoružanja. Kina i Rusija – koje Vašington i drugi optužuju da ne ulažu dovoljno napora da zaustave Severnu Koreju u nuklearnim ambicijama – nisu bile pozvane na konferenciju. Najviše diplomate SAD, Japana i drugih zemalja upozorile su svet da ne bude naivan u pogledu planova Severne Koreje, iako je Pjongjang započeo razgovore sa Južnom Korejom.

Greškom izdato upozorenje na nuklearni napad, koje je izazvalo paniku na Havajima, bilo je drastični podsetnik na strah, koji je prisutan zbog moguće nuklearne agresije Severne Koreje. Ministri spoljnih poslova 20 zemalja uputili su jedinstvenu poruku – nuklearno naoružana Severna Koreja je neprihvatljiva. SAD poručuju da sada nije trenutak da se olabavi pritisak na Severnu Koreju.

“Danas smo razgovarali o načinima da se dalje pojača pritisak na Severnu Koreju kroz efikasniju primenu sankcija. Zemlje su iznele predloge kako da se to uradi. Složili smo se da je za uspeh ključno da članice UN-a, posebno Kina i Rusija, u potpunosti primenjuju dogovorene sankcije. Razgovarali smo o značaju saradnje da bismo suzbili izbegavanje sankcija i krijumčarenje”, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Drugi su upozorili svetske zemlje da ne dozvole da ih zavara Pjongjang.

"Pozdravljamo prošlonedeljni dogovor Severne i Južne Koreje da održe vojne pregovore, kao i odluku da Severna Koreja učestvuje u Zimskim olimpijskim igrama u februaru. To su ohrabrujući znaci. Ali želim da budem jasna - nema stvarnog napretka u otklanjanju nestabilnosti na Korejskom poluostrvu, dok Severna Koreja ne pristane da promeni kurs, i nepovratno, dokazano eliminiše sve svoje oružje za masovno uništenje”, poručila je Kristija Friland, kanadska ministarka spoljnih poslova.

Severna Koreja kupuje vreme da usavrši nuklearne kapacitete, dok pokušava da izdejstvuje delimično ublažavanje sankcija, smatraju analitičari.

“Predviđa se da će ove godine severnokorejska ekonomija biti jedna od malog broja svetskih ekonomija, koje će doživeti stvarno nazadovanje. To je veliki znak i izazov sa sankcijama koje su uvedene. A stanovnici Severne Koreje prolaze kroz to, jer njihov režim želi da njihovo nuklearno oružje može da pogodi SAD”, ocenjuje Hari Kazianis iz Centra za nacionalni interes.

Kako navode američki zvaničnici, cilj samita u Vankuveru je takođe da se pojačaju napori da se Severna Koreja spreči u krijumčarenju ilegalne robe morskim putem.*

XS
SM
MD
LG