Linkovi

Šef UN upozorava na scenario noćne more ukoliko se sukobe Izrael i Hezbolah


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, govori u Lisabonu, 19. februara 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, rekao je u ponedeljak da je zabrinut zbog mogućeg direktnog sukoba između Izraela i libanskog pokreta Hezbolah.

Gutereš je rekao da poslednji signali iz Izarela i Hezbolaha, koga podržava Iran, pokazuju želju da se ne dozvoli da se to dogodi, ali "nekada je iskra dovoljna da rasplamsa tu vrstu koflikta".

Hezbolah je prošle nedelje saopštio da bi mogao da dela protiv izraelskih naftnih postrojenja ukoliko to bude neophodno u libansko-izraelskom graničnom energetskom sporu.

Arhiva - Pripadnik mirovnih snaga UN gleda na UN demarkacionu "Plavu liniju" između Libana i Izraela, 24. februara 2015.
Arhiva - Pripadnik mirovnih snaga UN gleda na UN demarkacionu "Plavu liniju" između Libana i Izraela, 24. februara 2015.

Diplomate SAD posredovale su između dve zemlje nakon porasta tenzija koje takođe obuhvataju i spor zbog zida na granici i rastućeg arsenala Hezbolaha.

"Duboko sam zabrinut zbog teško predvidive eskalacije u celom regionu", rekao je Gutereš novinarima u svom rodnom Lisabonu, što se takođe odnosilo i na izraelsku zabrinutost zbog različitih militantnih grupa u Siriji koje se približavaju granici te zemlje. "Najgora noćna mora bila bi direktna konfrontacija između Izraela i Hezbolaha... Nivo razaranja u Libanu bio bi apsolutno uništavajući, tako da su glavne tačke zabrinutosti u vezi sa ovom situacijom".

Moćni šiitski pokret deo je koalicione vlade u Libanu. Izrael vidi Hezbolah kao najveću bezbednosnu pretnju na svojim granicama.

Hezbolah je fromiran 1980-im godinama kao pokret otpora protiv izraelske okupacije južnog Libana. Izrael i Hezbolah ostali su ljuti neprijatelji, ali nije bilo velikog sukoba od jednomesečnog rata 2006. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG