Linkovi

Šef STO apeluje na države da spreče "pad prvih domina" u trgovinskom ratu


Arhiva - Roberto Azevedo, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije, prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska, 24. januara 2018.
Arhiva - Roberto Azevedo, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije, prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švajcarska, 24. januara 2018.

Čelnik Svetske trgovinske organizacije poručio je državama članicama u ponedeljak da moraju da spreče "pad prvih domina" u trgovinskom ratu i upozorio na realne rizike izazivanja eskalacije globalnih trgovinskih barijera i duboke recesije.

Svetska trgovinska politika je u previranju nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio prošle nedelje da planira da uvede kontroverzne carine na uvoz čelika i aluminijuma, izazvavši pretnje akcijama "oko za oko" i zabrinutost za celokupan trgovinski sistem.

"Moramo da uložimo sve napore kako bismo izbegli pad prvih domina. I dalje ima vremena", rekao je generalni direktor STO Roberto Azevedo čelnicima delegacija STO na sastanku iza zatvorenih vrata u Ženevi.

"U svetlu nedavnih najava u pogledu mera u trgovinskoj politici, jasno je da sada vidimo mnogo više i realnije rizike od izazivanja eskalacije trgovinskih barijera širom globusa", rekao je Azevedo, prema kopiji njegove izjave koju je objavila STO.

Azevedo je inače vrlo umeren u svojim obraćanjima o trgovinskim politikama člaica STO, ali takođe igra ulogu čuvara globalnih trgovinskih pravila i bedem je protiv protekcionizma.

U petak, on je prekinuo svoje ćutanje po pitanju Trampovog plana carinjenja, izrazivši zabrinutost i rekavši da trgovinski rat nije ni u čijem interesu.

U izjavi na sastanku u ponedeljak, on nije imenovao ni jednu zemlju, već je uputio hitno upozorenje.

"Jednom kada krenemo tom stazom, biće vrlo teško promeniti smer. 'Oko za oko' ostaviće nas slepima, a svet u dubokoj recesiji", rekao je Azevedo.

Trgovinski zvaničnici rekli su da su mnoge diplomate na sastanku iznele svoju zabrinutost zbog protekcionizma i da je 11 zemalja, uključujući i EU sastavljenu od 28 članica, iznelo vrlo snažnu zabrinutost posebno zbog Trampovog saopštenja od četvrtka.

EU, Meksiko, Japan, Australija, Kina, Južna Koreja, Brazil, Norveška, Kanada, Indija i Venecuela upozorili su na povratni efekat Trampovih akcija i apelovale na Sjedinjene Države da ponovo razmisle.

Zvaničnici kažu da je predstavnik SAD na sastanku, primarno pozvan da raspravlja o nedavnoj ministarskoj konferenciji u Argentini, govorio samo o originalnoj agendi sastanka bez pominjanja carinskog plana SAD.

XS
SM
MD
LG