Linkovi

Šef policije Ostina: Bombaš je bio "domaći terorista"


Arhiva - Šef policije Ostina, Brajan Menli, na brifingu za medije u predgrađu Ostina, Raund Roku, Teksas, 21. marta 2018.

Šef policije Ostona, Brajan Menli, rekao je da je bombaš koji je nedeljama terorisao stanovnike glavnog grada Teksasa "domaći terorista".

"To želim da istaknem danas", rekao je privremeni šef policije na panel diskusiji u četvrtak u reakciji na bombaške napade u Ostinu. Menli je rekao da je bombaš, Mark Kondit, "to uradio našoj zajednici" govoreći o domaćem terorizmu, nakon što su vlasti oklevale da slučaj tako nazovu.

Policija je bila kritikovana jer se nije odnosila prema bombašu kao prema teroristi.

Menli je tada rekao da je previše bio fokusiran na hvatanje bombaša, ali nakon nekih prekora, rekao je da se oseća komotnije ako bombaške napade nazove terorizmom.

"Bio sam fokusiran na to da to zaustavimo", rekao je o bombaškim napadima koji su terorisali Ostin gotovo tri nedelje.

Snimak bezbednosne kamere pokazuje osumnjičenog za seriju bombaških napada u prostorijama Fedeksa u Ostinu, Teksas, 21. marta 2018.
Snimak bezbednosne kamere pokazuje osumnjičenog za seriju bombaških napada u prostorijama Fedeksa u Ostinu, Teksas, 21. marta 2018.

Serija bombi koje je postavio Kondit ubile su dva Afroamerikanca i ranile nekoliko drugih, uključujući jednu Latinoamerikanku, izazivajući strah zbog mogućeg zločina iz mržnje.

Nakon što se bombaš ubio eksplozivom kada je policija krenula da mu se približava, Menli je rekao novinarima da 25-minutni video koji je pronađen u Konditovom telefonu nije bacio više svetla na njegov motiv. Menli je rekao da Kondit nije pominjao terorizam niti mržnju u svojoj isposvesti.

Lokalni lideri takođe su kritikovali medije zbog načina na koji su predstavili portret Kondita, 24-godišnjeg belca, javio je Stejtsmen.

"Način na koji su mediji pokrivali ovu priču jeste priča o 'mladom čoveku u problelima'. Da li je bio mlad čovek u problemima? Naravno. Ali on je bio mlad čovek u problemima koji se pretvorio u teroristu", rekao je Čejs Mur, lider Koalicije za pravdu Ostina.

Mur je rekao da je Konditu data prednost da je "pre svega čovek" samo zato što je bio belac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG