Linkovi

Šef obaveštajnih službi: Vlada nema strategiju da spreči mešanje Rusije 2018.


Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts svedoči pred senatskim Odborom za oružane snage
Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts svedoči pred senatskim Odborom za oružane snage

Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts izjavio je da američka vlada tek treba da uspostavi "koherentnu strategiju" za sprečavanje ruskog mešanja u novembarske kongresne izbore iako je "veoma verovatno" da će Moskva sprovesti "kampanju ometanja", baš kao što je učinila na predsedničkim izborima 2016.

Kouts je, na pretresu u Senatskom odboru za oružane snage, istakao da je nekoliko američkih agencija "veoma svesno" potrebe da vlada zaštiti zemlju od ruskog mešanja u američke izbore. Medjutim, bio je zbunjen kada ga je demokratska senatorka sa Havaja pitala "Zbog čega nemamo spremnu strategiju na nivou celokupne vlade?"

"Razumemo da to treba da se obavi, nemam konkretan odgovor na vaše pitanje", rekao je Kouts.

Hirono je odgovorila: "Zaključak je da to nije prioritet za predsednika Trampa", nakon što je ameirčka obaveštajna zajednica zaključila da je cilj ruskog mešanja u izbore 2016. bio da se Trampu pomogne da pobedi demokatsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Kouts je priznao da to pitanje mora da bude rešeno mada je ukazao da trenutno nema pravi odgovor na njega. Den Kouts je naglasio da Sjedinjene Države još do sada "nisu registrovale dokaze o intenzivnom mešanju od strane Rusije, ali je naglasio da njihove zlonamerne aktivnosti i dalje postoje i da je vrlo verovatno da će Rusi preduzeti čak i agresivnije napade na interentu sa ciljem da podriju ameirčke demokratske vrednosti i oslabe naše saveze. Koats je takodje istakao da već naredne nedelje očekuje da američki sekretarijat za finansije najavi sankcije protiv 13 Rusa koje je specijalni tužilac Robert Maler optužio za mešanje u izbore 2016.

XS
SM
MD
LG