Linkovi

Šef diplomatije SAD ide u posetu Ankari u kritičnom trenutku


Američki državni sekretar Reks Tilerson u Vašingtonu 22. marta 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson u Vašingtonu 22. marta 2017.

Sjedinjene Države preispituju naredne korake u kampanji sa ciljem da se poraze ekstremisti Islamske države i da se stabilizuje izbeglička kriza sa regionalnim saveznicima, dok državni sekretar Reks Tilerson ove nedelje počinje posetu Turskoj i NATO-u. Šef američke diplomatije će izvršiti pritisak na NATO saveznike da pokažu jasan put ka povećanju troškova za odbranu na prvom sastanku sa kolegama iz tog bezbednosnog bloka.

Amerikancima predvodjene snage intenziviraju svoju kampanju sa ciljem ponovnog zauzimanja sirijskog grada Rake od islamskih ekstremista.

Stabilizovanje oblasti iz kojih su ekstremisti pobegli i omogućavanje izbeglicama da se vrate kući je visoko na dnevnom redu Sjedinjenih Država i njihovih partnera iz koalicije protiv Islamske države.

Američki državni sekretar Reks Tilerson danas je otputovao u Tursku – pa potom na sastanak NATO-a, da bi pokušao nastavi sa napretkom postignutom tokom prošlonedeljnih sastanaka sa koalicionim partnerima u Vašingtonu.

“I mada se više definisani kurs akcije u Siriji još uvek priprema, mogu da kažem da će Sjedinjene Države povećati pritisak na ID i Al Kaidu i radiće na osnivanju prelaznih zona stabilnosti putem prekida vatre kako bi se omogućilo izbeglicama da se vrate kući", rekao je šef diplomatije SAD.

Medjutim, to bi mogao da bude težak zadatak, kaže stručnjak za Bliski istok Danijel Server.

“Turci bi voleli da imaju bezbedne zone, oni ih predlažu godinama. Medjutim, njih je zapravo izuzetno teško uspostaviti, braniti i održavati.”

Nekoliko dana pre Tilersonovog prvog sastanka sa ministrima spoljnih poslova NATO-a on se sastao sa svojim kolegama iz Baltičkih država, koji su izrazili uverenje da Vašington podržava NATO.

Tilerson ide na razgovore sa ministrima spoljnih poslova NATO-a pre nego što otputuje u Moskvu, što je potez kojim se okončava kontroverza oko njegove ranije odluke da ne učestvuje na tom sastanku.

“NATO saveznici žele da se Tilerson obaveže da će zadržati sankcije Moskvi uvedene zbog Ukrajine i da njegov predsednik neće prepustiti savez Rusima", ističe Server.

Tilerson će takodje jasno staviti do znanja da više nije prihvatljivo da Sjedinjene Države snose nesrazmeran deo odbrambenih troškova NATO-a.

On će se takodje konsultovati sa saveznicima povodom zajedničke predanosti poboljšanju bezbednosti u Ukrajini i potrebe da NATO navede Rusiju da okonča agresiju protiv svojih suseda.

XS
SM
MD
LG