Linkovi

Državljanima Srbije optuženim za saradnju sa ID ukupno 67 godina zatvora


Arhiva - Dečak stoji ispred zastave Islamskog džijada. Mnoge zapadne zemlje zaziru od toga da Islamska država, nakon gubitka teritorija, aktivno nastavlja da regrutuje pristalice i po evropskim zemljama, uključujući i decu.
Arhiva - Dečak stoji ispred zastave Islamskog džijada. Mnoge zapadne zemlje zaziru od toga da Islamska država, nakon gubitka teritorija, aktivno nastavlja da regrutuje pristalice i po evropskim zemljama, uključujući i decu.

Specijalni sud u Beogradu osudio je u sredu sedmoricu optuženih saradnika terorističke grupe Islamska država na ukupno 67 godina zatvora zbog niza krivičnih dela terorizma.

Sedmorica su optuženi za saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL), što je jedno od imena militantne grupe Islamska država, i Frontom Al Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim. Optužnica ih je teretila i za regrutaciju državljana Srbije i njihovo slanje na ratišta, prenose mediji.

Trojica su osuđena u odsustvu, pošto se i dalje nalaze u bekstvu, a za njima je raspisana međunarodna poternica.

Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović osuđeni su na po 11 godina zatvora, a Goran Pavlović na 10. Na kazne od po devet i po godina osuđeni su Izudin Crnovršaninu i Rejhan Plojović, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina.

Prvooptuženom Abidu Podbićaninu, o kome su mediji 2015. pisali da je poginuo na ratištu u Siriji, što nikada nije potvrđeno, te Goranu Pavloviću i Rejhanu Plojoviću, presuda je izrečena u odsustvu, pošto su u bekstvu.

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.
Osuđeni su prema optužnici veze sa dve terorističke organizacije uspostavili početkom 2013. godine. Mujović je aprila 2016. godine iz Turske deportovan Srbiji, po čijoj je poternici bio uhapšen.

Svi oni optuženi su za teroristicko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema navodima tužilašva, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, a medu njima i sedmorica okrivljenih. Prema optužnici, Podbićanin je bio i komandant terorističke jedinice u kojoj su bile osobe sa Balkana.

Ovo su prve presude za učestvovanje državljana Srbije na ratištu u Siriji.

XS
SM
MD
LG