Linkovi

70. godišnjica iskrcavanja u Normandiji


Američki predsednik Barak Obama i francuski predsednik Fransoa Oland stoje sa veteranima za vreme ceremonije na američkom groblju na plaži Omaha u mestu Colleville-sur-Mer u Normandiji 6. juna 2014.

Američki predsednik Barak Obama odao je počast veteranima Drugog svetskog rata na ceremoniji kojom je obeležena 70. godišnjica savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Predsednik Barak Obama zajedno sa hiljadama ljudi prisustvovao je ceremonijama u Normandiji u Francuskoj, gde je obeležena 70. godišnjica dana D – iskrcavanja savezničkih snaga kojim je započelo oslobadjanje Evrope od nacističke okupacije.

6. jun… Još jednom je odjeknula paljba a dim ispunio vazduh na obali Normandije, medjutim ovog puta u čast 160,000 vojnika, od kojih 73,000 Amerikanaca, koji su se borili na ovom mestu.

Ovim krstovima obeleženi su grobovi nekih od hiljada vojnika koji su stradali u teškoj bici 1944.

Predsednik Obama odao je počast njihovim žrtvama.

"Ovde, na ovoj obali, preokrenula se plima u borbi za slobodu. Može li biti snažnije manifestacije američke predanosti ljudskoj slobodi od prizora talasa za talasom mladića koji su se ukrcavali u čamce kako bi oslobodili ljude koje uopšte nisu poznavali. Sada govorimo o tome kao da nije moglo da bude drugačije. Medjutim, u analima istorije, svet nikada nije video tako nešto.”

Francuski predsednik Fransoa Oland uputio je reči zahvalnosti:

"Više od 20,000 Amerikanaca dalo je život ovde u Normandiji – 20,838 – i ja ne želim da zaboravim nijednog od njih. To su bili vaši roditelji, vasa braća, vaši prijatelji. Oni su bili naši oslobodioci. Francuska nikada neće zaboraviti šta duguje tim vojnicima, šta duguje Sjedinjenim Državama.”

Kasnije tokom dana, u drugim ceremonijama učestvovali su evropski šefovi država, uključujući britansku kraljicu Elizabetu I ruskog predsednika Vladimira Putina.
XS
SM
MD
LG