Linkovi

Šesnaest godina od napada 11. septembra


Predsednik Donald Tramp na komemoraciji u Pentagonu.
Predsednik Donald Tramp na komemoraciji u Pentagonu.

Prvi put od kada je stupio na položaj, predsednik Donald Tramp predvodio je zemlju u obeležavanju godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001. Ceremonijama je obeleženo 16 godina od kada su tri oteta aviona udarila u dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrti avion, čiji su putnici pokušali da savladaju otmičare, srušio u polju u Pensilvaniji.

Dok su u Šenkvsilu u Pensilvaniji zvonila zvona – po jedno za svaku žrtvu sa aviona na letu 93 … predsednik Tramp obratio se članovima porodica i zaposlenima u Pentagonu.

"Ovde na zapadnoj strani Pentagona, teroristi su pokušali da slome našu volju. To se neće dogoditi. Tamo gde su ostavili trag vatre i ruševina, Amerikanci su prkosno podigli svoju zastavu”.

Predsednik i prva dama, Melanija, započeli su dan na južnom travnjaku Bele kuće minutom ćutanja u 8 sati i 45 minuta, vreme kada je prvi avion udario u Svetski trgovinski centar. Na mestu nekadašnjih “kula bliznakinja”, rođaci skoro tri hiljade ljudi poginulih 11. septembra, počeli su tradicionalno čitanje imena svojih najbližih.

Bio je to prvi put da predsednik Tramp, rođeni Njujorčanin, učestvuje u komemoracijama na položaju šefa države.

"Tog dana se ne samo promenio svet, svi mi smo se promenili. Otvorile su nam se oči”.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovao je komemoraciji u Šenksvilu. Veruje se da su putnici sa leta 93 pokušali da preuzmu kontrolu nad avionom kada su shvatili da njihovi otmičari nameravaju da ga preusmere ka Vašingtonu zbog još jednog napada, čija su meta verovatno bili Kapitol ili Bela kuća. Svi putnici i članovi posade četiri oteta aviona poginuli su 11. Septembra 2001. Uz masovne žrtve u Njujorku i veliki gubitak života u Pentagonu, ukupno je stradalo oko 3.000 ljudi.

Islamistički ekstremista koga su američki istražitelji označili kao glavnog organizatora napada, Halid Šeik Mohamed, uhvaćen je u Pakistanu početkom 2003. od kada je u američkom vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi. Napade 11. septembra unapred je odobrio lider Al-Kaide Osama bin Laden koga su američki komandosi ubili u maju 2011 u napadu na kuću u Pakistanu u kojoj se krio.

XS
SM
MD
LG