Linkovi

Dežer: Hitno smanjiti broj azilanata


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je danas u Palati Srbija otvorio okrugli sto "Monitoring i kontrola slobodnog viznog režima sa EU - Nacionalni odgovor".
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je danas u Palati Srbija otvorio okrugli sto "Monitoring i kontrola slobodnog viznog režima sa EU - Nacionalni odgovor".

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer najavio je danas da će Evropska unija, zbog povećanog broja azilanata iz Afrike do 9. juna sačiniti predlog konkretnih mera za sprečavanje te pojave i poručio da će tada biti razmatrana situacija sa Srbijom. Dosadašnje smanjenje broja lažnih azilanata iz Srbije nije dovoljno - tražimo brze rezultate, rekao Dežer na skupu posvećenom problemu lažnih azilanata.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer upozorio je danas da broj lažnih azilanata iz Srbije u države EU mora biti hitno smanjen kako bi ostala očuvana vizna liberalizacija za građane Srbije. Na skupu posvećenom problemu lažnih azilanata, Dežer je pozdravio mere koje je preduzela Vlada Srbije na rešavanju tog problema, izrazio spremnost EU da zajedno sa srpskim vlastima radi na rešavanju tog problema, ali i zatražio brze rezultate:

"Istina je da u pojedinim slučajevima beležimo smanjenje broja zahteva za lažnim azilom. Ali treba znati da se startovalo sa veoma visokog nivoa – u pojedinim zemljama broj lažnih azilanata je porastao više od 10 puta nakon uvođenja vizne liberalizacije. Čak i ako beležimo pad broja lažnih azilanata, taj broj je i dalje pet do šest puta veći nego ranije, što je i dalje zabrinjavajuće visok nivo."

Izražavajući spremnost srpske Vlade da rešava ovaj problem, ministar policije Ivica Dačić je pručio da je uz oštriju kontrolu granice, stalne provere turističkih agencija i prevoznika, pokrenuta i informativna kampanja kojom se lažnim azilantima objašnjava da neće dobiti azil jer je Srbija slobodna država:

"Svesni oproblema lažnih azilanata Vlada Srbije izražava spremnost da preduzme sve mere, kako one koje su u nadležnosti same Srbije, tako i mere u saradnji sa zemljama EU u cilju efikasnog rešavanja problema i sprečavanja budućih pojava zloupotreba prava na azil."

Načelnik Uprave Granične policije Nenad Banović, koji je i predsednik vladine Komisije za praćenje bezviznog režima, je najavio nastavak aktivnosti i u oblasti međunarodne saradnje sa kolegama iz Mađarske i Hrvatske na rešavanju problema lažnih azilanata.

XS
SM
MD
LG