Linkovi

Nova knjiga o ugroženosti okeana


Život bez korala – riba u mrtvom koralnom grebenu na jugu Floride. Prema brojnim studijama, koralima širom sveta preti istrebljenje, a oko 50% korala na Karibima su već uništeni zbog klimatskih promena i zagadjenja

Autor knjiga o ekologiji, Alana Mičel, obišla je neke od najugroženijih delova sveta kako bi se uverila u štetu nanetu morskom ekosistemu. Njena nova knjiga “Morska bolest” nagrađena je ovogodišnjom nagradom Grantam, koja se dodeljuje za najviša dostignuća u izveštavanju o prirodi.

Autor Alana Mičel kaže da ljudske aktivnosti menjaju sve u svetskim okeanima - temperaturu, kiselost i živa bića. Pišući o tome obišla je čitav svet.

"Tokom dve i po godine obišla sam 13 delova ogromnog, povezanog sistema svetskih okeana, pokušavajući da saznam da li smo nešto naučili o njima", kaže Alana Mičel.

U svojoj novoj knjizi “Morska bolest” - promene u okeanu i izumiranje života na zemlji, Mičel vodi čitaoce u jednu od gotovo 500 svetskih mrtvih zona - Meksički zaliv.

"Sve se događa zbog đubriva koje koriste farmeri duž reke Misisipi", kaže Mičel.

Mičel navodi da sastojci đubriva dovode do nekontrolisanog razmnožavanja fitoplanktona. Pored kiseonika oni proizvode organske materije koje padaju na dno okeana gde ih razlažu bakterije ispuštajući ugljendioksid. Taj ugljendioksid i onaj iz vazduha menjaju hemiju okeana.

"Okeani postaju kiseli pod uticajem ugljendioksida u atmosferi nastalog sagorevanjem fosilnih goriva, dok se deo tog gasa apsorbuje stvarajući ugljeničnu kiselinu", objašnjava autorka.

Alana Mičel dodaje da povećana kiselost, pored drugih vrsta zagađenja i klimatskih promena, ubija korale, uključujući australijski greben, koji je 1981. proglašen za svetsku baštinu.

"Bila sam na tom koralnom grebenu, najvećem u svetu. Postoje strogi propisi o njegovoj zaštiti, ali ako ne učinimo mnogo više globalni problemi će ga na kraju ubiti", kaže Alana Mičel.

Mičel kaže da je ostrvska država Zanzibar, u Indijskom okeanu, razvila rešenje u pokušaju da se to zaustavi.

"Projekat je sačinio jedan zanzibarski naučnik koji pomaže tamošnjim ženama da uzgajaju školjke koje prodaju ili se njima hrane. Možda je to i naša budućnost. Imaćemo ribnjake mnogo manje od sadašnjih, komercijalnih, industrijskih ribnjaka, koji nanose štetu ribama u okeanima", upozorava ona.

Alana Mičel dodaje da joj lokalne inicijative i sve šira podrška za održive, ekološki čiste izvore energije, pružaju nadu da je moguće zaustaviti, a možda i promeniti smer šteti koju smo naneli svetskim okeanima.

XS
SM
MD
LG