Linkovi

Skot Keli uspešno sleteo na Zemlju


Američki astronaut Skot Keli po povratsku na Zemlju, Kazahstan 2. mart 2016.
Američki astronaut Skot Keli po povratsku na Zemlju, Kazahstan 2. mart 2016.

Posle rekordnih 340 dana u orbiti, američki astronaut Skot Keli i ruski kosmonaut Mihail Kornijeniko uspešno su se vratili na Zemlju.

Ruska svemirska letelica Sojuz sa Kelijem, Kornijenkom i drugim ruskim kosmonautom Sergejom Volkovom prizemljila se na zaleđenu površinu u Kazahstanu u sredu rano ujutru, tri sata pošto se odvojila od Međunarodne svemirske stanice. Volkov je proveo poslednjih šest meseci na orbitalnoj stanici, što je uobičajeno trajanje misije članova posade Međunarodne svemirske stanice.

Skot Keli je oborio američki rekord za najduže provedeno vreme u svemiru, a sa Kornijenkom je u svemirskoj stanici obavio 5.440 obilaska oko planete Zemlje, prešao više od 230 miliona kilometara i video 10.880 orbitalnih izlazaka i zalazaka Sunca.

Misija dvojice astronauta je osmišljena kako bi se ocenilo kako dugačak boravak u bestežinskom stanju utiče na ljudsko telo i um, što je bitna informacija za planiranje budućih višegodišnjih misija, u kojima će ljudi putovati na Mars i druga udaljena mesta u našem sunčevom sistemu.

Izbor Skota Kelija za pionira ove misije ima i specijalnu prednost, pošto je njegov brat blizanac Mark Keli, takođe bivši astronaut, ponudio istraživačima da vrše ispitivanja na njemu, kako bi posle Skotovog povratka na Zemlju, mogli da uporede fizičko stanje dvojice braće.

Svetski rekord u boravku u svemiru i dalje drži jedan ruski lekar, koji je sredinom 1990-ih proveo neprekidno 438 dana u svemiru.

XS
SM
MD
LG