Linkovi

Skot: CG među prvima u redu za NATO


Američki kongresmen Dejvid Skot
Američki kongresmen Dejvid Skot

Sjedinjene Države trebe da što više da pomognu da se ubrza proces pristupanja Crne Gore NATO-u, smatra američki kongresmen Dejvid Skot, koji je nedavno boravio u Crnoj Gori. Kongresmen Skot, član spoljnpolitičkog odbora Predstavničkog doma i poptredsjednik odbora za nauku i tehnologiju u Parlamentarnoj skupštini NATO, kaže da Crna Gora može da značajno doprinese Alijansi, što je i pokazala slanjem vojnika u Avganistan.

Demokratski kongresmen iz savezne države Džordžije, Dejvid Skot, u Crnoj Gori je boravio u okviru delegacije američkog Kongresa. U intervjuu za naš program ističe da je veoma zadovoljan posjetom i da smatra da Vašington treba da pomogne ubrzano pristupanje zemlje Zapadnoj vojnoj alijansi.

“Mislim da je to veoma važno i u odnosu na Evropsku uniju i izuzetno značajno za budućnost Crne Gore. Ona ima veoma dobar geografski položaj i puno obećava. Veoma sam impresioniran činjenicom da je sa tako relativno malom vojskom poslala vojnike u Avganistan i to morate da pozdravite. Samo to vam govori o karakteru, odlučnosti i viziji koju vaši lideri imaju. I NATO to poštuje.”

Skot je dodao da ne može da predvidi kada bi Crna Gora mogla da postane članica Alijanse, ali je ocijenio da je svakako među prvima u redu za NATO.

Nisam u mogućnosti da precizno saopštim kada bi Crna Gora mogla da pristupi NATO-u. Nadam se međutim da to možemo da uradimo što je brže moguće, zato što mi se sviđa zemlja. Mislim da obavljaju odličan posao i smatram da im to dugujemo, jer su poslali vojnike u Avganistan, iako nisu u NATO-u. To treba da bude nagrađeno.”

Američki zvaničnik je ocijenio da na, unutrašnjem planu, crnogorske vlasti moraju da riješe nekoliko veoma ozbiljnih problema.

“Riječ je o nivou korupcije i elementima organizovanog kriminala. To su dvije stvari koje se brzo šire i koje, ako se ne riješe na odgovarajući način, mogu da poremete napredak koji postižete.

Kongresmen Skot smatra da postoji spremnost crnogorskih zvaničnika da riješe te probleme, ali je napomenuo da je američka delegacija od predstavnika pojedinih organizaicija u Crnoj Gori čula da postoje sumnje u pogledu kredibiliteta premijera Đukanovića.

"Ne mogu da kažem da je sve ružičasto, jer postoje pitanja u vezi sa kredibilitetom. Ali premijer (Crne Gore) je svakako u poziciji i posjeduje talenat da vodi Crnu Goru u bolju budućnost. On (premijer) je takođe sposoban da za Crnu Goru utvrdi ono što je najvažnije - partnerstva i saveze sa drugim državama. On, dakle, posjeduje karakter, talenat i znanje u što bi trebalo da uvjeri i mnoge koji, međutim, smatraju da je (premijer) preblizu korpucije i organizovanog kriminala. Milsim da bi ubuduće trebalo da čini i više kako bi obezbijedio povjerenje crnogorskog naroda da može da riješi te probleme. SAD su tu, posredstvom našeg ambasadora, i mi radimo zajedno kao partneri. Spremni smo da pomognemo koliko god možemo".

XS
SM
MD
LG