Linkovi

Nova otkrića o ponašanju ptica u jatu


Grupa naučnika na univerzitetu Vorvik otkrila kako ptice i životinje funkcionišu simultano u grupi.

Kako jato ptica, riba ili krdo antilopa odjednom promeni pravac dok svaka jedinka u tom skupu sinhronizovano prilagodi svoje kretanje i to u isto vreme? Britanski istraživači sada imaju neka objašnjenja ovog ponašanja, koje zbunjuje naučnike već duže vreme.

Veliko jato čvoraka izvodi svoj beskarajan nasumični ples iznad plaže u južnoj Engleskoj, konstantno menjajući smer kao po komandi lidera. Njihovo kretanje podseća na organizovanu strukturu – međutim ako se pažljivije posmatra, ne postoji ta jedna ptica koju druge prate.

Grupa naučnika na univerzitetu Vorvik navodi da je to zbog toga što ptice instinktivno imaju potrebu da održe optimalnu zbijenost jata i to da bi mogle da vide između redova i budu na oprezu, dok održavaju konstrukciju jata.

Vodeći istraživač ove studije, Denijel Pirs, kaže da svaka prica u jatu ima iste informacije.

"To je kao kad puno pojedinaca zasebno donese odluku da se ponaša na način koji spolja izgleda kao vrlo organizovana struktura, a zapravo je mnogo pojedinaca koji rade istu stvar u isto vreme", objašnjava Pirs.

Na video snimcima se vidi kako čvorci koji su napadnuti pokazuju slično ponašanje. To je dodatno potvrđeno kompjuterskim modelom koji koristi algoritam za simulaciju leta čvoraka u jatu.

"S obzirom da su jata na marginama obično zgusnuta, jedinke lakše mogu da vide predatora, a vide i kako druge ptice reaguju na predatora. Takođe, one stalno pokušavaju da održe te informacije unutar njihovog vidnog polja te se uvek ponovo skupe u jato zbog čega predator ne može trajno da razdvoji to jato", ističe Pirs.

Profesor fizike Metju Turner kaže da bi ono što funkcioniše u vazduhu moglo da funkcioniše i u vodi.

"Ribe su malo drugačije od ptica jer imaju i druga čula. One npr. mogu da mere pritisak, ali su i dalje u osnovi organizmi koji se oslanjaju na vid. Gledaju jedna drugu dok se kreću, tako da smo optimisti u mišljenju da bi sličan model mogao da objasni ponašanje riba”, kaže Turner.

Naučnici kažu da će im razumevanje ponašanja ptica pomoći da naprave algoritme za grupe malih robota sa zadatkom da formiraju određene oblike ili predmete.

XS
SM
MD
LG