Linkovi

Umro američki general Norman Švarckopf


General Švarckopf na jednom od brifinga tokom Rata u Persijskom zalivu
General Švarckopf na jednom od brifinga tokom Rata u Persijskom zalivu

General Švarckopf je komandovao Sjedinjenim Državama predvođenim međunarodnim snagama koje su oslobodile Kuvajt od Iračkih snaga

Penzionisani general američke Kopnene vojske Norman Švarckopf, komandant Sjedinjenim Državama predvođenih međunarodnih snaga koje su 1991. godine isterale iračke snage iz Kuvajta, umro je u 79. godini života.

Švarckopf je umro juče od komplikacija u vezi sa zapaljenjem pluća, u gradu Tampa na Floridi, u kome je živeo posle penzionisanja.

Više puta odlikovan kao pripadnik borbenih trupa u Vijetnamu, Švarckopf je imao nadimak “Oluja” (Stormin’ Norman) zbog svog eksplozivnog karaktera. 1991. komandovao je Operacijom pustinjska oluja, kojom je Kuvajt oslobođen od snaga iračkog diktatora Sadama Huseina.

Švarckopf je u penziji ostao u Tampi, gde je bio na poslednjoj dužnosti komandanta američke Centralne komande – štaba američkih oružanih snaga odgovornog za operacije u gotovo 20 zemalja, od Istočnog Mediterana do Afrike i Pakistana.

Švarckopf se povukao iz aktivne službe krajem 1991. Posle Rata u Persijskom zalivu nagađalo se da bi mogao da se kandiduje za neku političku funkciju ali se to nije dogodilo.

U svom saopštenju predsednik Barak Obama je rekao da je Švarckopf bio “tipična američka ličnost” i da će sećanje na njega “potrajati u naciji koja je postala bezbednija zahvaljujući njegovom patriotskom služenju” u oružanim snagama.

Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji, pod kojim je Švarckopf služio u ratu u Kuvajtu, nazvao ga je “istinskim američkim patriotom i jednim od velikih vojnih lidera njegove generacije”. On je takođe rekao za Švarckopfa da je bio “dobar i častan čovek i drag prijatelj”.

Sekretar za odbranu Lion Paneta nazvao je Švarckopfa “briljantnim strategom i nadahnjujućim liderom”, kao i “jednim od vojnih divova 20. veka”.

Bivši državni sekretar Kolin Pauel, takođe jedan od Švarckopfovih savremenika, nazvao ga je “bliskim drugarom”, dodajući da je njegovo rukovođenje nadahnjivalo američke vojnike i čitavu naciju.
XS
SM
MD
LG