Linkovi

Rasprava o bonovima za školovanje


Djaci, kao što su ova deca, dobijaju vaučere koje finansira vlada da pohadjaju privatne škole u Vašingtonu.
Djaci, kao što su ova deca, dobijaju vaučere koje finansira vlada da pohadjaju privatne škole u Vašingtonu.

Malo je rasprava o obrazovanju u Sjedinjenim Državama koje su toliko navijačke koliko je to debata o bonovima za školovanje. Ti vaučeri su zapravo potvrde od države da roditelji mogu da ih koriste za plaćanje privatnog školovanja svoje dece. Kritičari kažu da se za takve programe troše sredstva koja bi mogla da se upotrebe za javne školske sisteme. S druge strane, porodice i đaci koji ih koriste kaže da vaučeri daju veće mogućnosti za školovanje.

Čas fizičkog obrazovanja u sredu ujutru u Pripremnoj školi u Vašingtonu, poznatoj pod nazivom DC Prep... To je privatna škola u prestonici.

Školu pohađa odprilike 90 đaka uzrasta od predškolskog zabavišta do srednje škole. S obzirom na školarinu od 11 hiljada dolara godišnje, škola je skupa za roditelje sa nižim prihodima. Međutim, Listina Valas, koja koristi vaučere, kaže da je privatna škola otvorila potpuno novi svet za njenu kćer Najdžu.

„Druge škole koje je pohađala, uopšte joj nisu davale samopouzdanje. Bila je nezadovoljna sobom i govorili su joj da ne ume da čita.“

Najdža sada čita sasvim dobro. Ona i mnogi đaci u ovoj školi, dobijaju vaučere od federalne vlade koji im pomažu da plate školovanje. Roditelji kažu da je škola bezbedna i dobra zamena za obližnje javne škole i da im deca napreduju.

Pružena mi je prilika da idem u školu u kojoj sam disciplinovan i ne jurcam neobuzdano kao nekad“, kaže učenik Dominik Vilijams.

Dominikov otac, Džozef Keli, koristi vaučere za finansiranje privatnog obrazovanja svoje tri kćeri. Keli podiže jedanaestoro dece, od kojih su neka usvojena. On objašnjava da su njegova deca imala probleme u javnim školama.

„Kada sam išao u javnu školu, školsko osoblje je mrzelo što dolazim. Stalno su se pitali šta ja tu tražim? Ali kada odem u privatnu školu, u bilo koje vreme, svi su vrlo ljubazni.“

Keli kaže da on i ostali roditelji dece koja pohađaju DC Prep, imaju iste ciljeve. A sam koncept mogućnosti izbora škole, uz pomoć vaučera, potpuno ga je pridobio.

Zaslužujem da imam ista prava kao i ostali. Ako neko ima milion dolara, poslaće svoje dete u privatnu školu. Ja imam četiri dolara, ali bi trebalo da budem u stanju da pošaljem dete u svaku školu.“

Programi vaučera za školovanje se šire u celoj zemlji, bez obzira što ih pobornici javnih škola osporavaju. Fondacija za izbor u obrazovanju, organizacija koja se zalaže za vaučere, kaže da su propisi koji omogućuju privatno školovanje usvojeni, ili se usvajaju u mnogim saveznim državama. Predloženim novim zakonima se obezbeđuju fondovi za vaučere i daju poreske olakšice roditeljima koji se opredeljuju za privatne škole

Moćni konzervativci podržavaju pokret. Ali kritičari kažu da vaučeri skreću zemlju ka potpunoj privatizaciji škola.

Među kritičarima je i gradonačelnik Vašingtona, Vinsent Grej. Njegova policija ga je uhapsila kada se priključio protestima protiv federalne vlade koja i Vašingtonu nameće sistem vaučera.

Nejtan Saunders, predsednik Vašingtonskog sindikata nastavnika, kaže da je sve veće naglašavanje važnosti vaučera trend koji zabrinjava.

„Vaučeri suštinski prekidaju raspravu o poboljšanju javnih škola. Oni tu priču potiskuju u zadnji plan.“

Saunders dodaje da se mogućnost roditeljsjog izbora u stvari mnogo ne povećava.

Vrednost vaučera koji dobija đak u Vašingtonu je otrpilike sedam i po hiljada dolara. Ali ako biste hteli da vam deca idu u školu u koju predsednik Obama šalje svoje kćeri, to košta otprilike 30 hiljada dolara. Prema tome, gde nadoknađujete tu razliku? Nigde.“

Jaki argumenti se iznose na obe strane debate, a u studiji američkog Sekretarijata za obrazovanje, iznose se argumenti za svaku od strana. Studija pokazuje umereno poboljšanje ocena iz čitanja među đacima koji koriste vaučere, ali ne i iz matematike. Ipak, stopa đaka koji završavaju školu je viša među onima koji koriste vaučere i njihovi roditelji tvrde da su mnogo zadovoljniji. A izgleda da to važi i za njihovu decu.

XS
SM
MD
LG