Linkovi

Nova pravila za školske obroke


Prva dama SAD Mišel Obama veliki je pobornik zdrave ishrane
Prva dama SAD Mišel Obama veliki je pobornik zdrave ishrane

Uz sve veći broj slučajeva dečje gojaznosti i gladi širom zemlje, američka vlada objavila je nova pravila za zdravije školske obroke.

Deca koja pohađaju Parklon osnovnu školu nisu bila oduševljena zbog čurećih takosa na meniju za ručak. Oni su pozdravljali prvu damu Mišel Obamu koja je došla na ručak u tu školu u okolini Vašingtona sa porukom koja će se više dopasti njihovim roditeljima.

„Kada šaljemo našu decu u školu, sa pravom očekujemo da oni neće jesti previše masnu, slanu ili slatku hranu koju se trudimo da im ne dajemo kod kuće.“

Mišel Obama predstavila je nove standarde Sekretarijata za poljoprivredu za školske obroke prema kojima je udvostručena porcija voća i povrća, smanjena količina masti i soli, a povećana upotreba žitarica čije zrno nije tretirano, radije nego belog brašna i pirinča.

Cilj je da se utiče na dva rastuća problema u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Sa jedne strane, dečja gojaznost se skoro utrostručila u Sjedinjenim Državama od 1980-ih godina. Sa druge strane, dve trećine od 32 miliona dece koja ručaju u školi zavise od obroka koje donira vlada ili koji su besplatni, više nego ikada pre.

„Za brojnu dece čije porodice se bore za egzistenciju, školski obroci mogu da budu njihov glavni, ako ne i jedini izvor zdravih sastojaka tokom celog dana. Zato, ako služimo kvalitetniju hranu u školi, ne borimo se samo protiv dečje gojaznosti. Takodje, preduzimamo važne korake potrebne za borbu protiv dečje gladi.“

Novi standardi naišli su na odobravanje zagovornika zdrave ishrane kao što je Margo Vutan iz privatnog Centra za nauku u javnom interesu.

„To je fenomenalno. Novi standardi su veoma važno poboljšanje za decu u našoj zemlji. To znači zdravije školske obroke za 32 miliona dece.“

Vutan kaže da će troškovi za veću količinu voća i povrća, posnijeg mesa i žitarica biti veći. Škole će dobijati više novca od vlade za pokrivanje tih troškova, što će se, smatra Vutan, isplatiti u budućnosti.

Ta investicija je veoma važna. Ili da platimo sada ili kasnije. Zato što gojaznost košta ovu zemlju oko 150 milijardi dolara godišnje.“

I dok su učenici u Parklon školi dobili specijalnog gosta, američku prvu damu, školska deca širom zemlje dobiće dugotrajniji poklon. Kvalitetnije obroke u školskim kafeterijama.

XS
SM
MD
LG