Linkovi

EU: Bolja saradnja sa Kijevom, nećemo priznati aneksiju Krima


Savjet EU- Ukrajina, održan danas u Briselu je bio prilika da se ukaže kako povećana saradnja dvije strane, uz stalnu evropsku podršku, daje rezultate. Uprkos konfliktu na istoku zemlje, po mišljenju briselskih domaćina, čini sve da modernizuje zemlju. Zbog toga se trebaju nadati skorom ukidanju viza, snažnijem angažovanju Unije na rješavanju kriza na istoku zemlje, dok je i danas ponovljen stav- EU neće priznati nelegalnu aneksiju Krima od strane Ruske Federacije.

Od kako je ove godine na snagu stupio širok trgovinski sporazum dvije strane, robna razmjena je povećana za čak 40 posto, uz pozitivne ocjene napora koje vlasti u Kijevu ulažu u ekonomsku stabilnost zemlje. To je i otvorilo vrata novim sporazumima, poput povoljnih kredita Evropske investicijske banke, koje su danas potpisani u Evropskoj komisiji.

"Ovo je snažan dokaz da je Ukrajina veoma važna za EU, veoma važna za Evropsku komisiju. Kreditima koje smo danas odobrili mi pomažemo modernizaciju Ukrajine u mnogim aspektima. Krediti Evropske investicijske banke nisu važni samo zbog ukupne svote od oko 600 miliona eura, već i zbog oblasti koje pomažu - visoko obrazovanje je jedna od njih, suštinski važna za modernizaciju društva. Radićemo zajedno i na poboljšanju energetske efikasnosti gdje leži veliki potencijal. Samo ako Ukrajina podigne energetsku efikasnost na evropski prosjek, uštediće toliko energije koliko potroši Španija za godinu dana", rekao je evropski komesar za energiju, Maroš Šefčović.

Politička podrška je jednako važna, tim prije što kriza na istoku zemlje ne pokazuje znake smirivanja.

"Vidjeli smo izuzetan rad ukrajinskih vlasti u izuzetno teškim okolnostima zbog konflikta na istoku zemlje i nelegalne aneksije Krima od strane Rusije. Pogibija šest ukrajinskih vojnika ovog vikenda je podsjetnik koliko je neophodno da se u potpunosti primjeni sporazum iz Minska. Naša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepromijenjena i nastavićemo sa nepriznavanjem nelegalne aneksije Krima od strane Ruske Federacije. Danas smo razgovarali i o povećanoj podršci diplomatskim naporima da se nadje održivo, mirno rješenje za konflikt na istoku Ukrajine punom implementacijom sporazuma iz Minska", saopštila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

"Ako govorimo o sporazumima koji su danas potpisani, onda govorimo o njihovoj velikoj važnosti za finansijsku stabilizaciju Ukrajine. Naši odnosi tokom ove godine su doveli do skore realizacije bezviznog režima, povećane trgovine, energetskog partnerstva, Napredak Ukrajine je moguć uz evropsku podršku, a naša vlada naredne godine namjerava da saradnju sa EU podigne na naredni, viši novo", naglasio je potpredsjednik ukrajinske vlade, Stepan Kubiv.

Nakon nedavnog sporazuma Evrpskog parlamenta i Savjeta o mehanizmu moguće suspenzije, vrata za bezvizni režim za Ukrajince su otvorena i danas je najavljeno da tu mjeru treba uskoro očekivati.

Sa druge strane, Savjet ministara EU je danas, prateći instrukcije tek održanog evropskog samita i analize provodjenja sporazuma iz Minska, za dodatnih šest mjeseci i formalno produžio sankcije Rusiji do 31. jula 2017. godine. Sankcije su prvi put uvedene 3. jula 2014, a odnose se na finansijski, sektor energije i proizvode koji bi mogli imati namjenu u vojnoj industriji.

XS
SM
MD
LG