Linkovi

Astronomi-amateri protiv svetlosnog zagađivanja


Astronomi, političari, profesori i ljubitelji prirode počeli su da osmišljavaju načine kako bi se umanjio intenzitet svetla u gradovima i tako omogućilo ljudima da ponovo vide nebo puno zvezda.

Jedan od najlepših prizora u prirodi je noćno nebo osuto zvezdama. Ali noćna rasveta u gradovima i duž puteva veoma otežava posmatranje zvezda. Astronomi, političari i ljubitelji nastoje da smanje tu, takozvanu “zagađenost veštačkim svetlom”.

Dok se nad Univerzitetom države Kolorado spušta sumrak astronomi postavljaju svoje teleskope pod crvenim svetlom koje im čuva sposobnost posmatranja u mraku.

Direktor opservatorije Fabio Mezelira kaže da belo svetlo najmanje 30 minuta smanjuje sposobnost gledanja u mraku. Zbog noćne rasvete, nebeski pejsaži sve su ređi, a slika noćnog neba je znatno drugačija nego pre jednog veka.

“Ljudi su nekada dobro poznavali nebo. Razumeli su ga. Viđali su ga svake noći jer nije bilo zagađenosti veštačkim svetlom”, kaže Mezelira.

Ta zagađenost je sada rasprostranjena, kako se vidi na snimcima NASA-e i Međunarodnog udruženja za tamno nebo. Novinar Pol Bogard, autor knjige "Kraj noći" tvrdi da veštačko svetlo ima negativan uticaj jer remeti prirodan ciklus spavanja i budnog stanja.

“Život je nastao uz dnevno svetlo i noćni mrak. Da bi bio zdrav potreban mu je istinski mrak”, kaže Bogard.

U svojoj knjizi Bogard smatra da bi trebalo da budemo u stanju da vidimo mnogo više zvezda.

“Ne vidimo 95, 96 čak i 99 odsto zvezda koje bi trebalo da vidimo”, kaže Bogard.

Rasveta i reklame oko nas gutaju struju i guše svetlost zvezda i galaksija. Zbog toga Međunarodno udruženje za tamno nebo preporučuje rasvetu strogo usmerenu na ulice i pločnike. Grad Boulder usvojio je neke od tih ideja. Šoping molovi su sada slabije osvetljeni, a neke ulice uopšte nemaju rasvetu.

“Četvoro biciklista upravo je bez problema prošlo samo sa svetiljkama na kacigama”, kaže Bogard.

Na univerzitetu, posetioci uživaju u posmatranju zvezda kroz teleskope. Fabio Mezelira kaže da drugi ljudi, kao i on, dugo pamte sliku neba osutog zvezdama.

“Kada sam prvi put shvatio kakav je svemir oko mene imao sam 11 godina. Ležao sam na plaži i gledao nebo čija slika nije bila zagađena veštačkim svetlom. Zvezde su bile fenomenalne”, priseća se Mezelira.

Međunarodno udruženje za tamno nebo nudi modele javne rasvete za mesta koja žele da smanje zagađenost veštačkim svetlom. Takve zajednice imaju šansu da ponovo vide noćno nebo onakvo kakvo jeste.
XS
SM
MD
LG