Linkovi

Savez lokalnih inicijativa - Građanski front jači za 10 novih organizacija


Arhiva - Protesti u Srbiji
Arhiva - Protesti u Srbiji

Građanski front, savez lokalnih pokreta i organizacija i koji su 2016. formirali Lokalni front iz Kraljeva, "Ne davimo Beograd" i Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, od prošle nedelje jači je za 10 novih organizacija iz cele Srbije.

Radomir Lazović iz pokreta "Ne davimo Beograd" kaže da je reč o organizacijama na koje su se dosadašnje članice Građanskog fronta i do sada oslanjale - dok su trpele razne pritiske vlasti tokom organizacije protesta u Beogradu i kasnije izbornoj kampanji, te da je ta saradnja samo formalizovana.

"Te grupe su slične nama, to su lokalne grupe koje bave životnim problemima građana i onim od čega se živi", kaže Lazović i dodaje da asocija i njene pojedinačne članice, podržavaju građanske proteste, ali da saradnja sa Savezom za Srbiju nije planirana, kao ni sa ostalim "tradicionalnim političkim partijama".

"Želimo da se okrenemo onima koji su slični nama, a to su autentični lokalni pokreti, i da probamo da izgradimo nešto što je autentično na političkoj sceni", rekao je Lazović za Glas Amerike:

Lazović: Građanski front - fokus na teme od kojih se živi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara Niša, podseća da su organizacije koje su osnovale Građanski front odavno aktivne na lokalu, a da Lokalni front iz Kraljeva i "Ne davimo Beograd" imaju i svoje predstavnike i u lokalnim skupštinama:

"Ono zbog čega smo se udruživali u okviru lokalnih zajednica je to što političiki i partijski podsistem ne deluje racionalno i to šo je njegotvo delovanje, blago rečeno, veoma šetno po interese građana - od formiranja cena lokalnih usluga, preko zloupotrebe janvih resursa, do nepostojanja javne debate".

Kako ističe Jovanović, građani su isključeni iz sfere odlučivanja o njihovim najneposrednijim interesima, i to je ono što je okupilo ljude u Građanski front.

"Shvatili da će građani morati sami da se bore za svoje interese, jer ne mogu da očekuju bilo kakvo racionalno ili normalno delovanje političkih partija", kaže Jovanović i najavljuje da će njegova organizacija nastaviti da organizuje lokalne proteste, kao i tribine na kojima će građanima biti nuđena objašnjenja koja ne mogu da čuju drugačije u javnosti.

Sporazum su potpisali Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Lokalni front iz Valjeva, Lokalni front iz Vlasotinca, Samo jako iz Mladenovca, Kritična masa iz Kule, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Pokret "Jasno i glasno" iz Požarevca, Inicijativa za Požegu, Građanski preokret iz Zrenjanina, Samo lokalno iz Bečeja.

XS
SM
MD
LG