Linkovi

Savet Evrope: Srbija da zaustavi nasilje nad privedenima


Arhiva, ilustracija - Policija Srbije
Arhiva, ilustracija - Policija Srbije

Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg kažnjavanja (CPT) pozvao je vlasti u Srbiji da preduzmu mere da se zastavi nasilje policijskih službenika nad privedenim i zatvorenim osobama, koje "nije delo nekoliko službenika koji su 'zastranili' već prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi".

U izveštaju CPT-a, napisanom nakon posete delegacije CPT Srbiji od 31. maja do 7. juna prošle godine, kaže se da je to telo primilo brojne izjave o neadekvatnom postupanju policijskih službenika prema privedenim, posebno u većim gradovima oput Beograda, Niša i Novog Sada, kako bi se iznudila priznanja, saopštio je Savet Evrope.

To neadekvatno postupanje obuhvata udaranje, šamarenje, šutiranje, ali i udaranje policijskim palicama, kao i "nestandardnim" objektima poput bejzbol palica i drugim predmetima, kao i izlaganje šokovima od električnih aparata tokom ispitivanja.

"Organi Republike Srbije moraju da prihvate činjenicu da je neadekvatno postupanje policijskih službenika prisutno; to nije delo nekoliko službenika koji su 'zastranili' već prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi posebno među kriminalističkim inspektorima", kaže se u izveštaju.

Vlasti Srbije moraju da preduzme odlučnu akciju kako bi se borile protiv lošeg policijskog tretmana, što obuhvata obuku policijskih inspektora o prikladnim tehnikama ispitivanja i držanjem starijih policajaca odgovornim za njihov sektor odgovornosti, kaže se u izveštaju.

Traži se i osnaživanje efeknosti tužilačkih istraga po navodima o policijskom fizičkom zlostavljanju pritvorenika.

CPT poziva vlasti da primene suštinski drugačiji pristup metodama policijske istrage zasnovan na tačnim i pouzdanim informacijama, a ne na priznanju, kao i da se opreme zasebne prostorije za saslušavanja opremljena audio i video opremom.

Treba ispraviti uočene nedostatke u pogledu kasnog obaveštavanja o pritvoru, korišćenju usluga branilaca po službenoj dužnosti, kao i nedostataka u poverljivosti lekarskih pregleda privedenih.

XS
SM
MD
LG