Linkovi

Novi sastanak SB UN o primirju u Siriji


Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli u centru razgovara sa članovima Saveta bezbednosti pre glasanja o rezoluciji u kojoj se zahteva 30-odnevno primirje u Siriji, 24. februara 2018.
Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli u centru razgovara sa članovima Saveta bezbednosti pre glasanja o rezoluciji u kojoj se zahteva 30-odnevno primirje u Siriji, 24. februara 2018.

Predsedavajući Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Karl van Osterom ponovio je poziv svetske organizacije svim stranama u Siriji da poštuju prekid vatre u celoj zemlji i izrazio zabrinutost zbog humanitarne krize u Siriji.

Van Osterom je to izjavio posle sastanka Saveta bezbednosti na kojem se razmatrala činjenica da se ne poštuje 30-dnevni prekid borbi, koji je predviđen rezolucijom, pre skoro dve nedelje. Britanija i Francuska su zbog neuspelog primirja tražile da se sastanak održi iza zatvorenih vrata. Savet bezbednosti će se u ponedeljak ponovo sastati povodom primene prekida vatre, posle sastanka sa generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterešom.

Cilj rezolucije Saveta bezbednosti bio je da se humanitarnim organizacijama omogući dopremanje hrane i medicinskih zaliha milionima Sirijaca, koji se nalaze u oblastima teško pogođenim sedmogodišnjim konfliktom.

U ponedeljak je obustavljen pokušaj dostave pomoći Ujedinjenih nacija, Sirijsko-arapskog Crvenog polumeseca i Crvenog krsta u istočnu Gutu.

Generalni sekretar Gutereš je istakao da je izuzetno važno da isporuka u četvrtak stigne do Dume u istočnoj Guti, kao što je “prethodno dogovoreno sa sirijskim vlastima”.

Žestoke borbe u istočnoj Guti - pobunjeničkom predgrađu sirijske prestonice, koji vladine snage drže pod opasdom još od 2013. godine - nastavljene su i danas. Sirijske snage bombarduju oblast u kojoj su poginule stotine ljudi.

Ruski avion srušio se u Siriji prilikom pokušaja da sleti, pri čemu je poginulo 39 ruskih vojnika. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je nesreća uzrokovana tehničkim kvarom i da avion nije bio oboren.

Ranije u utorak, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su sirijski pobunjenici, uz civile, slobodni da koriste koridore za evakuaciju kako bi napustili Istočnu Gutu.

U saopštenju ministarstva kaže se da borci mogu da uzmu svoje puške i svoje familije, ali nije precizirano kuda mogu da odu.

Sirijske snage potpomognute Rusijom vrše pritisak ofanzivom kako bi ponovo preuzele kontrolu nad Istočnom Gutom, a Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, kaže da provladina strana sada kontroliše jednu trećinu teritorije.

Više od 800 ljudi ubijeno je tokom poslednje tri nedelje borbi.

XS
SM
MD
LG