Linkovi

Pjongjang: SAD će se suočiti sa "najvećim bolom" zbog sankcija UN


Ambasadori u Ujedinjenim nacijama glasaju tokom sednice Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 11. seprembra 2017.
Ambasadori u Ujedinjenim nacijama glasaju tokom sednice Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 11. seprembra 2017.

Pjongjang je oštro kritikovao odluku Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije protiv Severne Koreje i upozorio SAD da će iskusti „najveći bol“ zbog vodeće uloge u novom nacrtu sankcija. Ambasador Severne Koreje u Ujedinjenim nacijama Han Tae Song odbacio je nove sankcije UN uz ocenu da su nelegalne.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio novi, oštar paket ekonomskih sankcija protiv Severne Koreje, kao odgovor na nuklearnu probu verovatno hidrogenske bombe 3. septembra. Novim rešenjima bi trebalo da se spreči da Severna Koreja i dalje ulaže novac u razvoj nuklearnog i raketnog programa.

"Danas kažemo da svet nikada neće prihvatiti Severnu Koreju naoružanu nuklearnim oružjem", rekla je u ponedeljak uveče pred Savetom ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli. "I danas Savet bezbednosti kaže da ako severnokorejski režim ne obustavi svoj nuklearni program, delovaćemo da ga sami zaustavimo".

Hejli je rekla da bi odredbe rezolucije trebalo da drastično saseku mogućnost Severne Koreje da finansira i obezbedi gorivo za svoj nuklearni i program balističkih raketa.

Ukoliko budu u potpunosti primenjene, nove sankcije će saseći trećinu severnokorejskog uvoza nafte, koju Hejli naziva "životnom krvlju" njihovih napora da izgrade i isporuče nuklearno oružje.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, razgovara sa ambasadorom Kine u UN Liuom Đijejiem nakon glasanja da se prihvate nove sankcije protiv Severne Koreje toko sednice Saveta bezbednosti UN, 11. septembra 2017.
Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, razgovara sa ambasadorom Kine u UN Liuom Đijejiem nakon glasanja da se prihvate nove sankcije protiv Severne Koreje toko sednice Saveta bezbednosti UN, 11. septembra 2017.

"Ne tražimo rat"

Rezolucija će umanjiti za više od polovine uvoz benzina, dizel goriva i mazuta, dok će u potpunosti obustaviti uvoz prirodnog gasa i drugih zamena za naftu.

"Nije nam zadovoljstvo što dalje stežemo sankcije danas", rekla je Hejli.

"Ne tražimo rat", dodala je. "Severnokorejski režim još uvek nije prošao tačku sa koje nema povratka. Ukoliko prihvati da obustavi svoj nuklearni program, može obezbediti svoju budućnost. Ukoliko dokaže da može živeti u miru, svet će živeti u miru sa njim".

Prošle nedelje, američka ambasadorka poslala je bitno drugačiju poruku, kada je Savet sazvan nakon nuklearnog testa Severa, upozorivši da lider te zemlje Kim DŽong Un "moli za rat" i dodajući da Sjedinjene Države nemaju neograničeno strpljenje. Predsednik Donald Tramp je takođe ponavljao da su sve opcije na stolu.

Postoji nada da će nove mere usvojene u ponedeljak promeniti kalkulaciju diktatora Severne Koreje.

Zabrana izvoza tekstila

Rezolucija takođe zabranjuje izvoz severnokorejskog tekstila, trenutno druge najunosnije industrije u toj zemlji, za šta Hejli tvrdi da će koštati tu zemlju gotovo 800 miliona dolara godišnje. Posledice zabrane bi mogle postepeno da narastu i do gubitka zarade od pola milijarde dolara, koliko se procenjuje da oko 100.000 građana koji rade u inostranstvu pod prisilom šalje nazad vlastima najveći deo onoga što zaradi.

"Kada ove nove, oštrije sankcije budu pridodate onima koje su usvojene prošlog meseca, preko 90 odsto javno prijavljenog izvoza biće u potpunosti zabranjeno", rekla je Hejli.

Hejli je tu govorila o sankcijama usvojenim 5. avgusta, koje ciljaju izvoz proizvoda industrije uglja, gvožđa, olova i morske hrane. To bi moglo da uskrati milijardu dolara od procenjene 3 milijarde vrednog celokupnog izvoza te zemlje. Nove mere će dodatno oboriti te prihode.

SAD nisu dobile sve čemu su se nadale u novoj rezoluciji. Tražile su potpuni naftni embargo i zamrzavanje imovine lidera Kim DŽong Una. Takođe su tražile odobrenje upotrebe vojne sile, ukoliko bude potrebno, za kontrolu brodova za koje se sumnja da krijumčare robu koja je pod naskcijama.

Vašington je morao da učini ozbiljne ustupke kako bi pridobio kinesku i rusku podršku za nove sankcije. Obe vlade podržale su rezoluciju, ali su izrazile svoju odlučnost da se povratkom na dijalog reše pitanja.

Ambasador Južne Koreje u Ujedinjenim nacijama, Čo Tae-jul, govori nakon glasanja o prihvatanju novih sankcija protiv Severne Koreje.
Ambasador Južne Koreje u Ujedinjenim nacijama, Čo Tae-jul, govori nakon glasanja o prihvatanju novih sankcija protiv Severne Koreje.

Japan hvali Savet

Član Saveta bezbednosti, Japan, pozdravio je izraz jedinstva Saveta iza oštrih mera.

"Mislim da smo ujedinjeni u smisli da nema vojnog rešenja za kojim tragamo", rekao je novinarima ambasador Koro Bešo nakon glasanja. "Gledamo na sankcije kao na alat za dobijanje mirnog rešenja za problem".

Južnokorejski izaslanik, Čo Tae-jul, rekao je da su sankcije jedina opcija za dovođenje Pjongjanga nazad za pregovarački sto. "Naš cilj nije da bacimo Severnu Koreju na kolena, već da postignemo mirno rešenje severnokorejskog nuklearnog pitanja", rekao je.

Severna Koreja upozorila je ranije u ponedeljak da se Sjedinjene Države platiti "visoku cenu" ukoliko Savet bezbednosti UN odobri nove sankcije protiv Pjongjanga.

"Svet će biti svedok kako Demokratska Narodna Republika Koreja (Severna Koreja) kroti američke gangstere preduzimajući seriju akcija čvršćih od ikada predviđenih", rekao je portparol Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG