Linkovi

Saudijski vazdušni udari u Jemenu


Hutiji traže preživele pod ruševina kuća uništenih u saudijskom bombardovanju blizu aerodroma u Sani.
Hutiji traže preživele pod ruševina kuća uništenih u saudijskom bombardovanju blizu aerodroma u Sani.

Saudijski vojni avioni bombardovali su ključne vojne instalacije u Jemenu, predvodeći ofanzivu u kojoj učestvuju saveznici iz Persijskog zaliva i druge zemlje regiona, koje su pritekle u pomoć predsedniku Abed-Rabu Mansur Hadiju, kojeg podržava i medjunarodna zajednica.

U vazdušnim udarima gadjane su lokacije oko glavnog aerodrome u prestonici, Sani, i oštećene neke kuće na tom području. Iran, koji podržava pobunjene Hutije koji pokušavaju da smene predsednika Hadija, nazvao je operaciju “opasnim korakom” koji će pogoršati krizu u Jemenu, ali je visoki iranski zvaničnik isključio mogućnost vojne akcije.

Predstavnici Hutija navode da je najmanje 18 ljudi ubijeno a 24 ranjeno u saudijskim vazdušnim udarima. Prema nepotvrdjenim izveštajima, medju poginulima su najmanje trojica lidera Hutija. Arapska liga obećala je punu podršku saudijskoj kampanji u Jemenu. Kako prenosi saudsijka TV mreža Al-Arabija, Saudijska Arabija je za operacije u Jemenu izdvojila 150,000 vojnika i 100 aviona.

“Želimo da se zahvalimo braći iz Zalivskih zemalja i Egipta, i kažemo da, čak i ako je podrška zakasnila, došla je na pravo mesto”, izjavio je Abu Naser al-Adari, stanovnik Adena.

Saudijski ambasador u SAD, Adel al-Džubeir, kasno juče je poručio da se ne sme dozvoliti propast Jemena.

“Ovo je situacija u kojoj jedna paravojna grupa kontroliše, ili će biti u mogućnosti da kontroliše, balističke projektile, teško naoružanje i vazduhoplovstvo. Ne sećam se da je u istoriji bilo paravojske koja je kontolisala ratno vazduhoplovstvo, tako da je ovo veoma opasna situacija i moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo gradjane i legitimnu vladu Jemena.”

Pobunjenici su u sredu preuzeli kontrolu nad vazdušnom bazom na jugu Jemena a kasnije bombardovali predsednički kompleks u obližnjem Adenu. Zvaničnici su saopštili da je predsednik Hadi pobegao iz palate, a nije objavljeno gde se trenutno nalazi.

Ministars spoljnih poslova Jemena, Riad Jasin, navodi da bi kontrola ekstremista nad Jemenom mogla da ima dalekosežne posledice u regionu.

“Neprijatelji Jemena nisu samo Huti, Abdulah Saleh i Iran, već i vreme – ono nije na našoj strani. U ovom trenutku je moguće da se brzom intervencijom Jemen spase od nepoznatog, od gradjanskog rata ili scenarija da postane iranska teritorija pored Saudijske Arabije, posle čega bi kontrolisala moreuz Bab el-Mandeb. Bolje je da se interveniše sada, manje će koštati. Ukoliko se ovo nastavi, oni će zauzeti Jemen I biće veoma teško da se uklone.”

Huti, za koje mnogi veruju da ih podržava Iran, zauzeli su prestonicu Jemena i bore se protiv Sunita i drugih plemena dok pokušavaju da zavladaju i ostatkom zemlje.

XS
SM
MD
LG