Linkovi

SAD podržale saudijsku koaliciju u Jemenu


Sahrana dece poginule u vazdušnom napadu saudijske koalicije u Jemenu
Sahrana dece poginule u vazdušnom napadu saudijske koalicije u Jemenu

Sjedinjene Države utvrdile su da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli dovoljne korake da spreče civilne žrtve u Jemenu, iako su u saudijskim vazdušnim napadima u toj zemlji poginule hiljade civila.

Američki državni sekretar Majk Pompeo naveo je kratko u saopštenju da je potvrdio Kongresu da dve zemlje "preduzimaju akcije da u vojnim operacijama smanje rizik po civile i civilnu infrastrukturu".

Kongres je dao Pompeu rok do 12. septembra da potvrdi da koalicija preduzima korake da smanji broj civilnih žrtava. U protivnom, Sjedinjenim Državama bi bilo zabranjeno da obezbeđuju gorivo za saudijske letelice. Vašington takođe daje koaliciji informacije o metama, logističku podršku i oružje.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis saopštio je da u potpunosti podržava zaključke da koalicija "ulaže sve napore da smanji rizik od civilnih žrtava i kolateralnu štete po civilnu infrastrukturu".

Saudijska koalicija priznala je "greške" u prošlomesečnom napadu na autobus u kojem su poginule desetine dece i najavila da će odgovarati oni koji su ga izveli.

Direktorka kancelarije organizacije "Hjuman rajts voč" u Vašingtonu, Sara Margon, tvitovala je da su Pompeovi zaključci zasnovani na "apsurdnoj analizi".

U trogodišnjem sukobu u Jemenu poginulo je više od 10 hiljada ljudi, dok su milioni suočeni sa glađu i bolestima.

Saudijska koalicija bori se protiv pripadnika pobunjeničkog plemena Huti od 2014. godine i pokušava da na vlast vrati vladu predsednika Abd Rabu Mansur Hadija.

XS
SM
MD
LG