Linkovi

Pogođena iranska ambasada u Jemenu?


Canadian Prime Minister Justin Trudeau's son Xavier tries his hands on a spinning wheel as his mother, Sophie Gregoire Trudeau, father Justin Trudeau, brother Hadrien, left, and sister Ella-Grace watch him during their visit to Sabarmati Ashram or Mahatma Gandhi Ashram in Ahmadabad, India.

Teheran je optužio Saudijsku Arabiju da je pogodila iransku ambasadu u Sani na kojoj, prema navodima očevidaca, nema vidljive štete

Očevici u jemenskoj prestonici Sani odbacili su tvrdnje Teherana da je iranska ambasada pogođena u sinoćnjem vazdušnom napadu saudijskih snaga. Iran je optužio Saudijsku Arabiju da je namjerno pogodila diplomatsko predstavništvo te zemlje.

Međutim, prema navodima očevidaca, na zgradi nije bilo vidljive štete, samo kamenje i šrapneli u dvorištu ambasade posle vazdušnog napada u kojem je pogođen jedan trg, 700 metara udaljen od iranske misije.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Džaber Ansari rekao je da navodni napad u Sani predstavlja “kršenje međunarodnih konvencija kojima se štite diplomatske misije”, prenela je državna televizija. “Saudijska Arabija je odgovorna za štetu pričinjenu na zgradi ambasade i povrede nekih službenika”, rekao je Ansari, ali nije precizirao ko je povređen i o kakvim povredama je reč.

Rijad, koji izvodi vazdušne napade na položaje šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu, nije komentarisao iranske optužbe.

Iranska vlada je danas zabranila i uvoz svih proizvoda iz Saudijske Arabije, uglavnom materijala za pakovanje i tekstila, koji godišnje iznosi oko 60 miliona dolara. Teheran međutim nije pomenuo izvoz u Saudijsku Arabiju, čelika, cementa i poljoprivrednih proizvoda, vredan oko 130 miliona dolara. Takođe je Irancima zabranjeno da putuju u Meku.

Saudijska Arabija je prošle nedelje prekinula diplomatske odnose sa Iranom posle nasilnih protesta ispred saudijske ambasade u Teheranu, koji su izbili zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Nimr al-Nimra u Rijadu.

XS
SM
MD
LG