Linkovi

Eskalacija tenzija na Bliskom istoku


Protesti u Teheranu zbog pogubljena šiitskog klerika u Saudijskoj Arabiji
Protesti u Teheranu zbog pogubljena šiitskog klerika u Saudijskoj Arabiji

Analitičari kažu da je Saudijska Arabija, pod pritiskom pada cene nafte i sve češćih provokacija Irana, želela da pošalje jasnu poruku svima koji su sumnjali u autoritet kraljevstva.

Dve muslimanske sile, koje su već godinama najveći rivali u islamskom svetu, Saudijska Arabija i Iran prekinuli su diplomatske odnose, pošto su vlasti u Rijadu, prošlog vikenda, pogubile uglednog šiitskog kritičara vladajuće kraljevske porodice šeika Nimra al-Nimra.

Sektaške tenzije, između viševekovnih muslimanskih rivala Saudijske Arabije i Irana, ali i njihovih regionalnih saveznika, pretvorile su se u očigledan bes, posle pogubljenja vodećeg šiitskog sveštenika u Rijadu.

“To je bila dramatična eskalacije od strane Saudijaca, ali i odraz duboko ukorenjenog, dugogodišnjeg hladnog rata između dve zemlje”, kaže Eron Dejvid iz Vudro Vilson centra.

Teheran je optužio Rijad da podstiče anarhiju preko svojih saveznika u regionu.

Nešto što ste radili u prošlosti, poput formiranja terorističkih grupa, samo je donelo haos ovom regionu. Šta je postignuto osim haosa u Siriji, Iraku i na drugim mestima", zapitao se prvi potpredsednik Irana Isak Džahangiri.

Šiitski muslimani u Bagdadu uporedili su pogubljenja u Rijadu sa sa onim što rade sunitski pobunjenici, pripadnici samozvane Islamske države. Međutim, među pogubljenima u Rijadu bile su i desetine ekstremnih sunitskih disidenata.

"To je bio način da se pošalje jasna poruka, obema stranama. I šiitskim disidentima i sunitskim džihadistima”, naglašava Eron Dejvid.

Međutim, bez obzira kakva je bila namera, pogubljenje klerika, šeika Nimr al-Nimra, verovatno će dodatno razbuktati sektaške tenzije u regionu.

“Ratovi besne u Siriji, Jemenu, Iraku, situacija je napeta u Bahreinu i Libanu, a ovo što se sada događa samo produbljuje već postojeći jaz između šiita i sunita”, kaže Barbara Slevin iz Atlantskog saveta.

To bi moglo da ugrozi i diplomatske napore da se okonča rat u Siriji.

“Kako će Iranci i Saudijci, posle svega što se dogodilo, sesti za isti sto i pregovarati o miru”, navodi Slevin.

Saudijska Arabija brani svoje akcije tvrdnjom da su Iran, iranski saveznici i šeik al-Nimr podsticali terorizam.

XS
SM
MD
LG