Linkovi

Saudijke konačno za volanom


Zuhur Asiri za volanom automobila u Daranu u Saudijskoj Arabiji, 24. juna 2018.

Saudijska Arabija, poslednja zemlja na svetu koja ženama nije dozvoljavala da voze, ukinula je u nedelju tu zabranu.

To je velika prekretnica za Saudijke koje su morale da se oslanjaju na svoje muške rođake ili taksiste da bi mogle da se kreću. Ranije ovog meseca, saudijska vlada počela je da izdaje vozačke dozvole ženama koje su već posedovale dozvole drugih zemalja, uključujući Britaniju, Liban i Kanadu. Žene su polagale kratak test vožnje pre nego što su dobile svoje nove dozvole.

Međutim, većina žena u Saudijskoj Arabiji još nema vozačku dozvolu. Mnoge nisu imale priliku da uzmu časove vožnje koji su im bili na raspolaganju tek od pre nekoliko meseci.

Novinska agencija Blumberg prenosi da njeni intervjui sa Saudijkama pokazuje da većina ima pomešana osećanja o svom novom pravu, jer su uzbuđene što mogu da voze ali u isto vreme žele da poštuju svoju kulturu. Žene kažu da će im biti potrebno vreme da se naviknu na ovu promenu.

Automobilske kompanije se takođe pripremaju za promenu a očekuje se značajno povećanje prodaje automobila sada kada je 10 miliona žena dobilo mogućnost da postanu vozači. Ranije ove godine, Ford je bio sponzor škole vožnje za žene u gradu Džeda.

Servisi za prevoz Uber i Karim saopštili su da su počeli da regrutuju ženske vozače.

Dok je vlada Saudijske Arabije preduzela korake da legalizuje žensku vožnju, policija je prošlog meseca uhapsila nekoliko žena koje su vodile kampanju za pravo da voze kao i kampanju protiv saudijskog sistema muškog starateljstva nad ženama. Grupe za zaštitu ženskih prava navode da su četiri žene još u zatvoru i da im preti moguće suđenje.

U Saudijskoj Arabiji od žena se pravno zahteva da dobiju dozvolu muškog staratelja za brojne odluke, uključujući o obrazovanju, zapošljavanju, brakovima, putovanjima i lečenju.

Kada je prošle godine objavio vladinu odluku da se ukine zabrana ženama da voze, princ Salman je saopštio da ženama neće biti potrebna dozvola njihovih staratelja da dobiju vozačku dozvolu i da će smeti da se voze same u automobilu. Međutim, dodao je da će im biti potrebna dozvola da se voze u druge delove kraljevina, uključujući islamske svete gradove Meku i Medinu. Princ je ocenio da je odluka "veliki korak napred" i da je "društvo spremno" za promene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG