Linkovi

Mlada Saudijka dobila azil, doputovala u Kanadu


Rahaf Mohamed al-Kunun u pratnji kanadske ministarke spoljnih poslova Kristije Frilend na aerodromu u Torontu.

Kanada snažno veruje da su "ženska prava - ljudska prava", saopštilo je kanadsko ministarstvo spoljnih poslova nakon što je u tu zemlju doputovala devojka iz Saudijske Arabije, koja je pobegla od sopstvene porodice iz straha da će biti ubijena.

Šefica kanadske diplomatije Kristija Frilend dočekala je osamnaestogodišnju Rahaf Mohamed Alkunun na aerodromu u Torontu, gde je doputovala sa Tajlanda, preko Seula u Južnoj Koreji. Kanada je devojci dala azil nakon što je pobegla od svoje porodice "iz straha za sopstveni život."

"Apsolutno je tačno da je previše žena u opasnim situacijama, kako u Kanadi tako i širom sveta", izjavila je Friland novinarima na aerodromu u Torontu po dolasku Rahaf Alkunun. "Čak i ako je samo jedna žena ili devojka u opasnoj situaciji, to je jedna previše."

Frilend je izjavila da je davanje azila Alkunun deo šire politike Kanade da pruža podršku devojčicama i ženama u samoj zemlji kao i širom sveta.

Alkunun se na kratko pojavila pred reporterima na aerodromu ali je Frilend izjavila da je odbila da govori pošto je "veoma umorna posle dugog puta" i želi da se "smesti i odmori."

Kanadski premijer Džastin Trudo je ranije potvrdio da je njegova zemlja dodelila azil Alkunun i da je tinejdžerka izabrala da živi u Kanadi.

Nekoliko drugih zemalja, među kojima je i Australija, pregovaralo je sa agencijom UN za izbeglice da prihvati zahtev mlade Saudijke za azil.

Alknun je stigla u Bangkok na Tajlandu 5. januara, letom iz Kuvajta, pošto je pobegla od svoje porodice. Pošto joj Tajland nije dozvolio ulazak u zemlju, zabarikadirala se u sobi hotela na aerodromu i na Tviteru objavila svoje fotografije i poruke, privukavši svetsku pažnju. Zbog tog publiciteta, imigracione vlasti Tajlanda odlučile su da preokrenu svoju raniju odluku da devojku pošalju nazad u Saudijsku Arabiju. Alkunun je optužila porodicu za zlostavljanje i odbila da se sastane sa svojim ocem koji je doputovao u Bangkok da pokuša da je uveri da se vrati u Saudijsku Arabiju.

"Porodica mi je stroga i zaključali su me u sobi šest meseci samo zato što sam odsekla kosu. 100% sam uverena da bi me ubili čim izađem iz saudijskog zatvora", tvitovala je devojka dok je bila na Tajlandu.

Stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji počelo je da se često spominje od ubistva disidenta, novinara Džamala Kašogija prošle godine u konzulatu u Turskoj. Ultrakonzervaitvno kraljevstsvo ima stroge restrikcije prema ženama, a između ostalog ne smeju da putuju bez dozvole muškog člana porodice.

Saudijka Dina Laslum doputovala je na Filipine 2017. pokušavajući da pobegne iz Saudijske Arabije. Jedan radnik aerodroma prijavio je da je video kako je sa aerodroma odvlače ljudi koji su joj usta, ruke i noge vezali lepljivom trakom. Aktivisti za ljudska prava kažu da joj se od tog dana izgubio svaki trag.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG