Linkovi

Rijad odbio mesto u Savetu bezbednosti


Prizor sa jedne od sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Prizor sa jedne od sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Saudijska Arabija kaže da neće zauzimati mesto u tom telu sve dok ne budu sprovedene reforme koje bi povećale njegovu efikasnost

Saudijska Arabija odbila je ponuđeno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog, kako je to nazvala, dvostrukih standarda koji umanjuju efikasnost tog tela.

Saudijsko ministarstvo inostranih poslova danas je saopštilo da neće zauzeti mesto u tom 15-članom telu sve dok ne budu sprovedene reforme koje će mu omogućiti da “očuva mir i bezbednost u svetu”. Ministarstvo nije navelo koje su to reforme.

Saudijska Arabija je i u prošlosti kritikovala Savet bezbednosti jer nije usvojio rezoluciju za kažnjavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada, zbog njegove uloge u dvoipogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Rusija i Kina, obe stalne članice Saveta bezbednosti, tri puta su vetom onemogućile usvajanje rezolucije.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su ostale stalne članice Saveta bezbednosti, koje takođe imaju pravo veta na sve suštinske rezolucije tog tela. Deset privremenih članica Saveta bezbednosti bira generalna skupština Ujedinjenih nacija na period od dve godine.

Saudijska Arabija podržava pobunjenike koji se bore protiv Asadovog režima u Siriji.

U saopštenju saudijskog ministarstva inostranih poslova kaže se da neaktivnost Saveta bezbednosti omogućava sirijskom lideru da ubija sopstveni narod. Kao dokaz neefikasnosti ministarstvo takođe navodi nesposobnost Saveta bezbednosti da reši decenijama dug izraelsko-palestinski konflikt.
XS
SM
MD
LG