Linkovi

Saudijski saveznici prekidaju veze sa Iranom


Iranski demonstranti protestuju ispred saudijske ambasade u Teheranu zbog pogubljenja šeika Nimra al-Nimra
Iranski demonstranti protestuju ispred saudijske ambasade u Teheranu zbog pogubljenja šeika Nimra al-Nimra

Saveznici Saudijske Arabije su prekinuli ili smanjili diplomatske odnose sa Iranom, sledeći odluku Rijada da prekine diplomatske veze posle upada iranskih demonstranata u saudijsku ambasadu u Teheranu.

Bahrein i Sudan su prekinuli diplomatske odnose sa Teheranom dok su Ujedinjeni Arapski Emirati spustili odnose na niži nivo, ograničivši broj iranskih diplomata u svojoj zemlji, dok će ih, umesto ambasadora, zastupati otpravnik poslova. Saudijska Arabija je takodje objavila da su otkazani svi letovi za Iran.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom dan posle upada demonstranata u prostorije saudijske abmbasade u Teheranu u znak protesta što su saudijske vlasti pogubile uglednog šiitskog kritičara vladajuće kraljevske porodice šeika Nimra al-Nimra.

Odluku o prekidu diplomatskih odnosa objavio je, kasno sinoć, ministar inostranih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir. Svim iranskim diplomatama je naloženo da napuste zemlju u roku od 48 sati. Gnevni demonstranti su u Iranu upali u prostorije saudijske ambasade u Teheranu i konzulat u Mašhadu Lomili su nameštaj i zapalili prostorije ambasade posle čega ih je policija rasterala.

"Napadi na diplomatska predstavništva su flagrantna kršenja međunarodnih sporazuma. Napadi su izvršeni posle agresivnih izjava predstavnika iranske vlade. To su bili jasni podsticaji i pozivi na obračun sa predstavnicima kraljevine”, naveo je Adel al-Džubeir ministar inostranih poslova Saudijske Arabije.

Proterivanje diplomata je pogoršalo diplomatsku krizu koja je buknula u subotu, ubrzo posle saopštenja saudijskih zvaničnika da je pogubljen ugledni šiitski klerik, najglasniji kritičar saudijske kraljevske porodice, šeik Nimr al- Nimr.

Pored šeika, saudijska kraljevina je pogubila još 46 osoba što je izazvalo ogorčenje međunarodne zajednice i upozorenja, kraljevskoj porodici, na teške posledice.

Stotine demonstranata su juče u iranskoj prestonici, Teheranu uzvikivali slogane “smrt saudijskoj kraljevskoj porodici”, kao i “ smrt Americi” i “smrt Izraelu” uz optužbe da te dve zemlje i dalje podržavaju Saudijsku Arabiju.

"Bog je obećao da će se osvetiti za prolivenu krv nevinih. Vremenom će i saudijska kraljevska porodica shvatiti da će se šeikova prolivena krv osvetiti njegovim dželatima”, kazao je jedan od demonstranata.

Iranski verski lider Ajatola Ali Hamenei je izjavio juče da će Saudijsku Arabiju, zbog pogubljenja Nimra, stići “božija kazna”.

Protesti su izbili i u Bahreinu gde je policija upotrebila suzavac da rastera demonstrante, u Indiji, kao i ispred saudijske ambasade u Londonu.

Još od islamske revolucije u Iranu 1979. koja je dovela na vlast tvrdokorne šiitskie klerike, Iran i Saudijska Arabija se bore za liderstvo muslimana u svetu.

Verske i etničke tenzije pogoršane su Amerikom predvođenim ratom u Iraku, koji je poremetio ravnotežu snaga u regionu, dolaskom šiita na vlast u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG