Linkovi

Satelitski snimci u sluzbi predviđanja podizanja nivoa mora


Nova baza podataka pruža naučnicima precizniju sliku rasta nivoa mora. Uz pomoć satelitskih snimaka i podataka, klimatski stručnjaci mogu da mapiraju brzinu i kretanje santi leda i glečera širom sveta, u stvarnom vremenu. Kako globalne temeperature vazduha rastu, led i glečeri se ubrzano tope, što dovodi do podizanja nivoa mora.

Baza podataka pomaže naučnicima da bolje razumeju kako se ledene površine menjaju širom planete i kako to utiče na nivoe more. Projekat finansiran od strane NASA-e, pod nazivom "GoLive", je rezultat saradnje istraživača NASA-e i Univerziteta Aljaske i Kolorada.

“Glečeri na Arktiku reaguju na veoma komplikovane i interesantne načine. Oni se ne ubrzavaju i usporavaju svi u isto vreme. Neki imaju sezonske cikluse. Drugi odjednom nabujaju posle nekoliko godina mirovanja i gomilanja vode na dnu glečera. Onda odjednom glečer počne da plovi niz dolinu mnogo brže”, kaže Ted Skembos, istraživač sa Univerziteta Kolorada.

Za potrebe ovog projekta se koriste snimci i podaci sa američkog satelita Landsat 8, koji prikuplja slike cele površine Zemlje, svakih 16 dana. Klimatolozi upoređuju slike leda i glečera.

“Uspevamo da pratimo kretanje leda svuda na svetu tako što upoređujemo kako su se glečeri promenili između dve slike. To nam otvara mogućnost da razumemo gde su najveći efekti tih promena na svetu, i kako se te promene dešavaju”, dodaje Skembos.

Tim “GoLive-a” je za potrebe pravljenja mape napravio softver, koji prati suptilne promene na površini naše planete, kao što su neravnine ili formacije u obliku dina, koje se kreću ka okeanima.

XS
SM
MD
LG