Linkovi

Sastanak Vučića i Putinove "čelične lejdi"


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsdnik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Valentinom Matvijenko i tom prilikom izjavio da je Srbija vojno neutrala, da će svoju neutralnost čuvati, da se zemlja nalazi na evropskom putu, ali da "nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji".

Kako je preneo sajt predsednika Republike, Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

Na sastanku je razgovarano o odnosima dve zemlje, predstojećoj poseti delegacije Srbije Moskvi i situaciji u regionu.

Vučić je zahvalio Rusiji na "čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga".

Vučić se zahvalio na tome što je Ruska Federacija "nebrojeno puta podržala interese Srbije" u UNESKO, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

"U narednom periodu Srbija će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić i saopštio nameru Srbije da se postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredi i osnaži.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojno-tehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugo očekivanu modernizaciju.

Predsednica Saveta federacije Matvijenko rekla je da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Rusija neće promeniti stav o Kosovu"

Predstavnica Rusije saopštila je da je "poverenje uzajamno". Ona je, prenoseći pozdrave predsednika Rusije, Vladimira Putina, prenela da on očekuje da će Srbija i Rusija nastaviti izgradnju odnosa tokom posete predsednika Vučića Moskvi u decembru, kaže se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Matvijenko je rekla da Beograd nema razloga za brigu, jer Rusija neće promeniti stav kada je reč o teritorijalnoj celovitosti Srbije i kosovskom problemu.

"Putinova čelična lejdi"

Mediji u Srbiji podsećaju da je trenutna funkcija Valentine Matvijenko je treća po važnosti u državi, odmah posle premijerske i predsedničke. Osim što je predsednica Saveta federacije, Matvijenkova je i stalni član Saveta bezbednosti Rusije.

Političarka koju nazivaju "Putinovom čeličnom lejdi" pre 14 godina bila je na poziciji zamenika premijera, a na preporuku Putina prebačena je funkciju izaslanika šefa države u Sverozapadnom federalnom okrugu.

Blisko je povezana s ruskim predsednikom, što joj je obezbedilo i pobedu na izborima za gubernatora u Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu.

Koliko je blizak Putinov saveznik govori i to što je ju je 2011. godine postavio na čelo gornjeg doma parlamenta čime ju je napravio najmoćnijom ženom u zemlji. Ona je tako ujedno postala i prva žena na toj funkciji.

Matvijenko je jedna od prvih osoba kojima je administracija bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame, uvela sankcije. One su obuhvatale zamrzavanje njihove imovine u SAD i zabranu ulaska u SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG