Linkovi

Sastanak dela opozicije u Šapcu, podrška Đilasu u trci za Beograd


Arhiva - Bivši gradonačelnik Beograda i bivši lider Demokratske stranke Dragan Đilas

U Šapcu su se sastali lideri opozicije Srbije koji podržavaju kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, sada pojačani za još jednog člana - stranku Zajedno za Srbiju.

Predsednik lokalne stranke Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović, podržao je kandidaturu bivšeg gradonačelnika Beograda i bivšeg lidera demokrata Dragana Đilasa. On je to objavio na zajedničkoj konferenciji za štampu kojoj su prisustvovali i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i lider Levice Srbije, Borko Stefanović.

"U Šapcu smo pokazali kako sloboda može da bude institucionalno obezbeđena. Da građani sami odlučuju direktno. Sve nas ovde to stavlja u suprotnost prema Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, jer oni ne veruju da građani treba da imaju slobodu u odlučivanju", rekao je Zelenović, a prenose mediji.

Dragan Đilas je primetio da mu je to prva politička konferencija za novinare posle četiri godine i da nije slučajno što je to baš u "slobodnom Šapcu", u kojem na vlasti nije SNS.

On veruje da će nakon izbora u Beogradu, u Srbiji postojati još jedan slobodan grad.

"Ponosan sam što nas je ZZS podržao i očekujem da dobijemo podršku i od drugih stranaka i udruženja", rekao je Đilas.

Ocenio je da su stranke okupljene oko njegove kandidature "sigurna većina", koja može da donese pobedu.

Đilas je najavio da postoje stvari koje se neće menjati kada postane gradonačelnik - izgradnja vrtića i škola - kao i da će obezbediti penzije građanima.

"Hajde da slikamo autobuse, obdaništa... Neka se svako slika sa onim što je otvorio dok je bio na vlasti i nema veze što je (aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša) Mali otvorio obdanište koje sam ja započeo jer niko ne pamti tog ko je otvorio, ali roditelji znaju da imaju još jedno obdanište", rekao je Đilas.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da je zaprepašćen što u 21. veku postoji potreba da se priča o slobodi i da je potrebno da se napravi slobodna Srbija.

"Šabac je pokazao da je nepokoren grad i da je moguće odupreti se centralizovanoj vlasti. Mi želimo prosvećenu i uređenu državu, modernu ekonomiju i tehnologije. Državu u kojoj neće odlučivati jedan čovek. Želimo evropsku i našu Srbiju", rekao je Janković.

Generacije koje su nekada vodile promene dale su još jednu šansu onima koji su 90-ih "uništili Srbiju" i vreme je da se šansa ponovo da građanima, ocenio je on.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, rekao je da izbori u Beogradu nisu obični i da nije slučajno što je zajednička konferencija za novinare održana u Šapcu.

"Nije slučajno što smo u Šapcu jer je to najslobodniji grad. A takav će biti i Beograd na proleće. U ovom gradu je dokazano da se ne mora biti kažnjen zbog narodne volje. Izbori za Beograd nisu obični izbori, to su izbori za budućnost i dušu Srbije", rekao je Jeremić.

On je naglasio da će se, ako opozicija bude snažna i pokaže da je moguće pobediti SNS u Beogradu, isto to desiti i u ostatku Srbije.

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, izjavio je da su se lideri tih stranaka okupili zbog vere da čoveka i njegove potrebe treba vratiti u centar pažnje.

"Dobili smo političku podršku stranke 'Zajedno za Srbiju' za našu koaliciju i Dragana Đilasa kao kandidata za gradske izbore u Beogradu. To je za nas veoma značajno i mogli smo da razgovaramo i o eventualnoj saradnji za moguće parlamentarne izbore", rekao je Stefanović.
"Moguće je da nam se i drugi pridruže, jer je ovo dobitna kombinacija. Sve razlike ostavimo po strani. Neophodno je načeti naprednjački kamen koji pritska Srbiju", zaključio je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG