Linkovi

Priveden bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi


Arhiva - Nikola Sarkozi, bivši lider političke partije Republikanci, prisustvuje sastanku stranke 1. oktobra 2016.

Bivši predsednik Francuske, Nikola Sarkozi, priveden je u utorak u policiju i ispitivan povodom optužbi da je bivši libijski diktator, Moamer el Gadafi, finansirao njegovu predsedničku kampanju 2007. godine i da mu je slao torbe pune gotovine, reko je za AFP izvor blizak istrazi.

Sarkozi je priveden rano u utorak ujutro i ispitivali su ga tužioci specijalizovani za korupciju, pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza u kancelarijama u pariskom predgrađu Nantre.

Bivši 63-ogodišnji predsednik do sada je odbijao da odgovara na pozive na saslušanja u ovom slučaju, jednom od nekoliko pravnih istraga koje su nepopustljive prema tom desnom političaru, otkako je napustio kabinet predsednika 2012. godine.

O Sarkozijevom privođenju prvo su izvestili istraživački sajt Mediapart i francuski dnevnik Le Mond.

Izvor AFP-a kaže da je Bris Hortefe, ministar u vladi tokom Sarkozijevog predsednikovanja, takođe ispitivan u utorak u sklopu istrage.

Sarkozi je u fokusu istrage otvorene 2013. godine u kome sudije istražuju ranije tvrdnje bivšeg libijskog lidera Moamera el Gadafija i njegovog sina Seif al Islama da su obezbedili sredstva za Sarkozijevu kampanju.

Arhiva - Libijski predsednik Moamer el Gadafi, desno, i njegov francuski kolega Nikola Sarkozi slušaju nacionalnu himnu u palati Bab Azizia u Tropoliju, 25. jula 2007.
Arhiva - Libijski predsednik Moamer el Gadafi, desno, i njegov francuski kolega Nikola Sarkozi slušaju nacionalnu himnu u palati Bab Azizia u Tropoliju, 25. jula 2007.

Sarkozi je odbacio tvrdnje govoreći da su pripadnici bivšeg libijskog režima besni zbog njegovog učešća u vojnoj intervenciji koja je okončala 41-ogodišnju vladavinu Gadafija i dovela do njegove smrti.

Ali, slučaj je privukao detaljnije ispitivanje novembra 2016. kada je francusko-libanski biznismen priznao da je isporučio tri kofera puna keša od libijskog lidera kao učešće u Sarkozijevoj predsedničkoj trci.

U intervjuu za istraživački sajt Mediapart, Ziad Takiedin rekao je da je obavio tri putovanja iz Tripolija u Pariz krajem 2006. i početkom 2007. godine sa gotovinom za Sarkozijevu kampanju.

Svaki put prenosio je u koferima između 1,5 i 2 miliona evra, u novčanicama od 200 i 500 evra, tvrdi Takiedin i dodaje da mu je novac dao šef Gadafijeve vojne obaveštajne službe Abdulah Senuzi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG